Wednesday, October 15, 2008

Penternakan Ayam Daging

Pengurusan Ternakan

Output yang maksimum memerlukan

* kualiti anak ayam yang dibeli,
* kualiti dan pengurusan makanan / minuman,
* pengurusan kesihatan dan persekitaran pemeliharaan.


Pengurusan Sisa Ladang

Sisa ladang mengakibatkan

* tempat pembiakan lalat
* penarikan pemangsa ke ladang
* penyakit
* bau


Lokasi Ladang

Ciri-ciri dalam pemilihan tapak ladang -

1. Kawasan hendaklah jauh dari kawasan perbandaran dan perumahan
2. Mempunyai kemudahan perhubungan yang baik dan boleh beroperasi sepanjang masa
3. Jauh dari lain - lain ladang
4. Kawasan datar dengan sistem saliran air yang baik
5. Kawasan yang mempunyai peredaran udara yang baik


Binaan Reban

Reban yang dibina hendaklah dapat menyediakan persekitaran yang memberi keselesaan kepada ayam dan pekerja serta kos yang ekonomik.

Kilang Makanan

Pada masa ini terdapat lebihkurang 47 buah kilang makanan ternakan di Malaysia. Sebanyak 38 buah terdapat di Semenanjung manakala 9 buah lagi di Sabah, Sarawak dan Labuan. Bahan-bahan mentah utama makanan ayam seperti jagung dan kacang soya diimport terutamanya dari China, Amerika Syarikat dan Argentina.


Pengurusan Penyakit
Penyakit akan mengurangkan produktiviti ladang.
Kos operasi akan meningkat akibat dari

* penggunaan ubat rawatan
* kematian
* terjejas pertumbuhan
* kehilangan kualiti selepas diproses


Vaksin dan Ubatan

Terdapat beberapa buah syarikat yang membekalkan ubatan dan vaksin yang diperlukan oleh industri. Hampir kebanyakan bekalan ini diimport.


Amalan Perladangan Yang Baik
Amalan perladangan yang baik akan memberi beberapa faedah -

* ladang produktif
* kos diminimumkan
* output dimaksimumkan
* persekitaran dan hasilan yang bermutu


Teknologi
Teknologi baru yang diperkenalkan -

* Perumahan tertutup dengan ventilasi terkawal
* Penggunaan teknologi automasi


Peralatan Ladang

Peralatan hasilan tempatan -

* bekas makanan
* bekas minuman
* raga ayam

Peralatan dari luar negeri -

* alat pengeraman
* alat penetasan


PEMASARAN AYAM DAGING

# Lebih dari 80 peratus ayam daging dipasar dalam bentuk ayam hidup kepasar-pasar basah.
# Antara 15 hingga 20 peratus dihantar untuk disembelih di loji-loji penyembelihan yang kemudiannya dijual semula sebagai

* ayam siang bersih
* keratan ayam

dan setengah syarikat menggunakan nya untuk diproses menjadi produk hiliran.

No comments: