Tuesday, October 14, 2008

Panduan Penternakan Burung Puyuh

Pendahuluan

Burung puyuh adalah sejenis ternakan yang mudah dipelihara berdasarkan kepada perkara berikut:-

  • Tidak memerlukan modal permulaan yang besar
  • Boleh dipelihara oleh anggota keluarga di perkarangan rumah
  • Cepat dapat hasil iaitu 6 minggu
  • Memerlukan makanan yang kurang iatu 780 - 1 kg (6 minggu)
  • Tidak banyak masalah penyakit
  • Daging puyuh dan telur mengandungi zat yang tinggi
  • Jarak generasi pendek (5 - 6 pusingan setahun).

Perancangan Projek

  • Kos/Modal
  • Ladang
  • Pengurusan
  • Pasaran

Keempat-empat perkara ini sentiasa bergandingan bagi mencapai kejayaan disamping sikap dan kesanggupan penternak itu sendiri. Jika salah satu daripada perkara ini diabaikan besar kemungkinan usaha menternak akan menemui kegagalan.

Kos/Modal

Diperlukan untuk:-

  • Kos tetap iaitu Reban/bangsal, peralatan makan minum, alat pemanas dan sebagainya.
  • Kos berulang iaitu Makanan, air, gas/letrik , ubatan dan sebagainya.

Ladang

Pemilihan kawasan:-

  • Keluasan tanah
  • Saliran yang sempurna. Tidak mudah banjir
  • Jauh dari kawasan perumahan/perindustrian
  • Jauh dari kawasan penternakan lain
  • Mempunyai kemudahan jalanraya, bekalan letrik dan air
  • Berdekatan dengan pengguna/mempunyai pasaran

Sistem dan Bentuk Perumahan:-

  • Sistem Lantai Atas : Menggunakan sangkar bertingkat
  • Sistem Lantai Bawah : Menggunakan bangsal/reban

Bangsal/Reban
Mestilah mempunyai ciri-ciri berikut:-

  • Peredaran udara yang sempurna
  • Saiz yang bersesuaian dengan jumlah yang hendak dipelihara. 1 ekor = 20 ” persegi
  • Kedudukan reban sebolehnya ditempat sunyi (tiada ganguan), terlindung dari matahari terik (arah Timur-Barat), cuaca buruk dan musuh.

Peralatan

  • Bekas makanan ( dulang dan palung untuk anak serta bekas makanan yang boleh digantung
  • Bekas minuman
  • Tirai/Bidai
  • Alat pemanas. Hover ( 1 utk 1000 ekor) atau Bal eletrik (15 watt - 1 utk 50 ekor) atau
    lampu minyak.
  • Habok papan (kasar) atau sebagainya (jika menggunakan lantai bawah.
  • Kertas untuk alas lantai (semasa perindukan jika menggunakan lantai atas)
  • Alat pembentung (lantai bawah)
  • Guli atau batu (untuk dimasukkan dalam bekas minum untuk mengelakkan anak puyuh masuk)

Pengurusan

* Baka


Jenis

Asal

Umur Jualan

Bob White

US

6-16 minggu

Contrunix Japonica

Japan

6 minggu

Cross bred

Tempatan

6 minggu

IKTA

JPH

6 minggu

Pemakanan

Jenis makanan yang boleh digunakan ialah:-

  • Quail Starter Mash serta Quail Finisher Pellet atau
  • Broiler Starter Mash atau Broiler Starter Crumblers atau Broiler Finisher Pellet

Keperluan Zat Makanan Untuk Puyuh Pedaging:

  • Tenaga = 2600 - 3200 ME
  • Protin Kasar = 24 - 25 %

Cara Pemberian

Cara Pertama

  • 1 hari - 14 hari - Quail starter Mash
  • 15 hari hingga jual - Quail Finisher Pellet

Cara Kedua

  • 1 hari hingga jual - Broiler Starter Mash/Crumbles atau
  • - Quail Starter Mash

Cara Ketiga

  • 1 hari hingga 21 hari - Broiler Starter Mash
  • 22 hari hingga jual - Broiler Finisher Pellet

Perindukan

Pastikan anak puyuh diberi keperluan seperti berikut:-

  • Haba. Minggu 1 suhu 95 F (35 C) dan minggu 2 suhu 90 F (32 C) atau lihat taburan anak puyuh
  • Pasangkan bidai padaa waktu siang dan malam sehingga umur 1 minggu. Minggu 2 pada waktu malam atau hujan sahaja
  • Sediakan lampu pada masa perindukan dan waktu malam
  • Bekas makanan/minuman mencukupi dan pastikan makanan/air sentiasa ada
  • Selalu ganti alas lantai yang basah atau kotor
  • Buang alas lantai apabila kaki anak puyuh tidak bolos dilantai perindukan (jika lantai atas)
  • Pindahkan anak puyuh ke sangkar membesar pada umur 2 minggu (jika menggunakan kotak perindukan)
  • Besarkan pembentung pada minggu 2 supaya kawasan anak puyuh tidak sempit
  • Sediakan rekod dan rekodkan semua aktiviti harian.

Membesar

  • Keluarkan semua punca haba, bidai dan pembentung
  • Pastikan air/makanan sentiasa ada
  • Naikkan bekas makanan sama paras dengan belakang puyuh untuk mengelakan pembaziran
    makanan
  • Elakkan sebarang kematian berpunca daripada pemangsa jenis dan pengurusan
  • Jual pada umur yang ditetapkan
  • Rekod semua aktiviti harian.

Pengurusan Rekod

Terdapat 2 jenis rekod iaitu Rekod Pengurusan dan Rekod Kewangan

Rekod Pengurusan

Catatkan yang perlu ada antaranya:-

  • Kumpulan pemeliharaan - kali ?
  • Baka
  • Punca penetasan/tempat dibeli
  • Pengeluar makanan/jenis makanan, jumlah dibeli
  • Tarikh terima/beli puyuh
  • Bilangan yang dibeli
  • Tarikh/bilangan dijual
  • Berat puyuh dijual
  • Bilangan mati
  • Lain-lain.

Rekod Kewangan

Catatan yang perlu ada antaranya:-

  • Hasil/Jualan
    -Tarikh, bilangan, berat, harga,pendapatan
  • Perbelanjaan Operasi
    - Kos anak puyuh, makanan, ubatan, gas/minyak/letrik, air, upah, faedah bank, susut
  • nilai bangunan dan peralatan
  • Keuntungan/Kerugian
    - Hasil (pendapatan)/Perbelanjaan

Pemasaran

Strategi Pemasaran

Terdapat empat faktor yang penting yang perlu dilakukan oleh penternak di dalam urusan perniagaan

  • Tempat
    - Menguntungkan jika berdekatan dengan kawasan pasaran
    - Tiada masalah kemudahan air dan letrik
    - Dapat mengkaji persaingan di antara penternak dan potensi pasaran
    - Ada kemudahan peti sejuk dan mesin memproses
  • Pengeluaran
    - Boleh dijual dalam bentuk hidup dan telah diproses
  • Harga
    - Harga berbeza mengikut kawasan, pasar, restorn, hotel dan lain-lain
    - Rangkaian pasaran biasanya ialah penternak, pemborong, peruncit dan pengguna. Setiap proses ini akan mempengaruhi harga jualan. Untuk mendapatkan harga yang tinggi , penternak perlu mengurangkan rangkaian ini.
  • Pengiklanan/Promosi
    - Boleh dilakukan melalui media cetak dan sebagainya bertujuan memberitahu barangan yang hendak dijual.

Aktiviti Pemerosesan ” Down Stream”

  • Puyuh Siap Diproses - dipek dan disejukbeku
  • Pemotongan
    - Dipotong memanjang kepada 2 bahagian
    - Dipotong memanjang dari belakang atau dada tetapi tidak dicerai
    - Dipotong mengikut permintaan

Puyuh hendaklah dipotong selepas menjalani “kekejongan” (4 - 24 jam selepas
disembelih) untuk mengelakkan karkas menjadi liat dan menjaga kualiti karkas.

  • “Breading “
    - Saiz penting untuk mudah melekat dan rupa
    - Biasanya halus atau sederhana
    - Penambahan paprika atau rempah lain menambah rasa dan rupa
  • “Predust”
    - Cara melekatkan ‘breading’ ke kulit
    - Puteh telor kering, tepong beras, wheat gluten
    - jangan terlalu tebal kerana susah untuk membasahi dan melekat ke karkas
  • “Batter”
    - Diperbuat dari tepong gandum, air garam dan lada hitam
    - kepekatan penting untuk penerimaan kelekatan bahan breading (1 tepung + 1 air)

No comments: