Thursday, January 22, 2009

Bimbing usahawan daging


selepas berjaya sebagai penternak, nordin mat berusaha membimbing usahawan membangunkan outlet yang


Setelah berjaya dalam bidang penternakan kambing Boer, melibatkan diri dalam membangunkan usahawan ternakan serta kedai berasaskan daging, kini Nordin Mat melangkah setapak lagi dengan memulakan kursus perniagaan kedai daging secara komersial.


Selaku Pengarah KMJ Supplies Sdn. Bhd., Nordin berkata, kedai daging dengan jenama Perfect Fresh & Frozen telah mula mengadakan kursus setiap bulan bagi yang berminat memulakan perniagaan kedai daging mereka sendiri.


“Program yang lepas adalah dengan kerjasama dengan Mara berkonsepkan mentor mentee dengan Perfect Fresh & Frozen bertindak sebagai mentor.


“Di bawah Program Usahawan Bumiputera MARA, seramai 50 peserta telah disaring sebelum memilih 10 orang dan daripada itu hanya lima orang telah dipilih untuk memulakan kedai mereka masing masing,” katanya ditemui semasa sesi latihan kursus memulakan kedai daging secara komersial di premisnya di Kajang, Selangor.


Katanya, ini merupakan salah satu cara untuk mentee membangunkan sebuah kedai daging dengan bantuan mentor.


“Sebagai mentor, kami memberikan komitmen dari A hingga ke Z, bermula dengan bagaimana untuk memulakan sehingga menjalankan perniagaan,” katanya.


Nordin menambah, kedai daging ini dijangka akan dapat membantu individu yang terlibat dalam penternakan memandangkan outletnya menjual pelbagai jenis produk seperti daging kambing, lembu, rusa, arnab, burung unta, burung puyuh, ayam kampung dan sebagainya.


Kursus berkenaan mengambil masa tujuh hari menggunakan tenaga pengajar profesional bagi memantapkan lagi kefahaman peserta.


“Mereka juga digalakkan menjalankan trial and error sendiri sehingga mereka benar-benar boleh menyelesaikan masalah mereka sendiri,” katanya.


Peserta juga akan diajar melayan pelanggan dengan memberikan seberapa banyak banyak maklumat mengenai potongan daging, kesesuaian dan juga resipi.


Pelanggan juga diberikan tip memilih serta penjagaan daging serta masakan yang sesuai.


Cara ini bukan saja dapat menambahkan pengetahuan pelanggan tetapi juga memberikan pilihan kepada pelanggan untuk datang lagi ke kedai berkenaan.


Apa kata peserta

Bertugas sebagai kontraktor selama 22 tahun, Hasnul Badaruddin, 42, melihat industri makanan mempunyai potensi yang besar semasa ambang kemelesetan ekonomi.


“Saya telah menjalankan tinjauan di Taman Permata, Hulu Kelang dan Bandar Sri Damansara dan mendapati permintaan terhadap produk makanan adalah tinggi.


“Selain ini industri berkenaan juga mengeluarkan produk berasaskan daging yang suci, sihat dan halal,” katanya yang bercadang untuk membuka kedai daging di Taman Permata menjelang Mac ini.


Beliau yang datang menjalani kursus berkenaan dengan anak perempuannya, Siti Norsalsabila, 18, berkata, kursus yang diikuti akan menjadi galakan untuk anaknya memulakan perniagaan.


Sementara suri rumah, Norainon Aiman, 39, mendapat dorongan suami bagi menghadiri kursus berkenaan.


“Pada mulanya saya tidak berminat untuk membuka kedai daging tetapi selepas diberikan pendedahan barulah hati saya terbuka,” katanya.


Beliau menambah, latihan yang disertai memberikan banyak ilmu yang bermanfaat mengenai keratan daging.


“Buat masa ini saya amat yakin dan merancang untuk membuka kedai di Shah Alam selewat-lewatnya Mac ini,” katanya yang tinggal di Beranang, Selangor.

Jathropa untuk biofuel

Pokok jarak atau Jathropa curcas bukan lagi sekadar tumbuhan biasa yang ditanam sekadar untuk mencantikkan kawasan atau tujuan pertanian lain.

Malah sebelum ini, tidak ramai yang mengetahui bagaimana rupa pokok jarak itu, tetapi selepas satu penemuan menyatakan ia mempunyai nilai tinggi, maka pokok ini kian popular.


Tidak seperti di Malaysia, di beberapa negara lain seperti India, Indonesia dan Myanmar sebagai contoh, pokok jarak telah digunakan sebagai bahan api bio atau biofuel.


Di Indonesia misalnya terdapat projek komuniti yang mana penduduk kampung memanfaatkan pokok tersebut untuk kegunaan rutin mereka sebagai bahan bakar.


Berbeza dengan Malaysia, pokok tersebut seperti baharu hendak diperkenalkan meskipun ada usaha untuk menanamnya setakat ini selepas menyedari nilainya yang tinggi itu.


Sama ada harga minyak akan meningkat semula atau kekal pada harga sekarang, semua pihak perlu menyedari bahawa satu usaha perlu dilakukan bermula sekarang untuk menghasilkan bahan api alternatif atau khususnya yang berkaitan dengan bahan bio.


Ini kerana pergantungan kepada bahan api fosil secara berterusan bukan sahaja mengundang risiko pencemaran, tetapi juga lebih berat lagi, ia akan kehabisan.


Justeru, bahan api bio lebih sesuai untuk dijadikan alternatif sebagai bahan api sedia ada, apatah lagi ia lebih selamat, bersih dan boleh diperbaharui.


Malaysia bertuah kerana banyak sisa bahan yang boleh dijadikan asas penghasilan bahan api termasuk biojisim selain minyak sawit biodiesel.


Justeru, pengenalan pokok jarak dengan bijinya yang dikatakan mempunyai kandungan minyak sehingga 50 peratus, membayangkan betapa bertuahnya negara ini yang subur dengan pelbagai tanaman.


Hanya yang perlu dilakukan sekarang ialah, sejauhmana kita proaktif dengan semua peluang tersebut dengan menggerakkan satu dana penyelidikan untuk dimanfaatkan oleh saintis bagi menjadikan minyak jarak sebagai biofuel sebagai satu realiti.


Setakat ini, satu daripada penyelidikan mengenainya sudah menampakkan hasil yang membanggakan, dimulakan sejak 2006 oleh pensyarah Jabatan Kejuruteraan Kimia dan Alam sekitar, Fakulti Kejuruteraan, Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof. Madya Dr. Robiah Yunus.


Ia bermula apabila dicabar seorang rakannya supaya mencuba menghasilkan minyak daripada pokok jarak atau disebut jarak pagar pada 2006.


Baginya, ‘cabaran’ tersebut tidak menimbulkan masalah besar memandangkan bidang penyelidikan yang menjadi kepakarannya selama ini berkaitan kejuruteraan kimia.


Malah, Dr. Robiah sebelum terlibat dalam penyelidikan dan pembangunan (R&D) minyak pelincir daripada minyak sawit.

Geran IRPA

Projek tersebut dilaksanakan menerusi satu penyelidikan yang dibiayai oleh geran Skim Penumpuan Penyelidikan Dalam Bidang Keutamaan (IRPA) bermula pada 2000.


Menerusi penyelidikan tersebut, Dr. Robiah berjaya menghasilkan sejenis minyak pelincir yang beliau namakan Rysoil iaitu minyak pelincir mesra alam yang dihasilkan daripada kelapa sawit dengan menggunakan kemudahan makmal Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) berjaya disiapkan pada penghujung 2003.


Minyak pelincir sintetik tersebut dihasilkan daripada minyak sawit menerusi beberapa tindak balas bagi menghasilkan bahan asasnya yang dinamakan poliolester.


Kini beliau berjaya memanfaatkan biji jarak sebagai bahan asas penghasilan biofuel menerusi satu proses tertentu dan didapati lebih sesuai berbanding minyak sawit.


Ini kerana katanya, dalam keadaan suhu bilik, minyak pokok jarak wujud dalam bentuk cecair manakala minyak sawit mentah dalam keadaan beku yang memerlukan ia dicairkan terlebih dahulu.


Selain boleh dijadikan biofuel, minyak pokok jarak juga boleh digunakan untuk menghasilkan pelincir, sama seperti yang dilakukan terhadap minyak sawit.


Malah, harganya lebih mahal berbanding minyak pelincir daripada yang ada sekarang ini pada kuantiti yang sama.


Menurut Dr. Robiah, dengan modal pembiayaaan penyelidikan daripada TechnoFund (Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi) yang mencecah RM 4.5 juta, beliau menjalankan penyelidikan tersebut dengan menggunakan kaedah tertentu yang sesuai.


Apa yang beliau lakukan ialah dengan mencampurkan bahan tertentu kepada minyak tersebut bagi mengurangkan kandungan asid lemak bebas yang tinggi


“Sekiranya ini tidak dilakukan, maka ia tidak akan menghasilkan minyak pelincir sebaliknya cecair berbuih seperti sabun,” katanya.


Justeru, sejenis bahan kimia perlu dicampurkan untuk ‘membasuh’ atau meneutralkan asid lemak bebas tersebut.


Sama seperti minyak sayuran lain, seperti kanola, reepseed, kandungan asid oleik yang tinggi dalam minyak pokok jarak ini menjadikannya berbanding minyak sawit yang mengandungi asid palmitik yang tinggi.


Bagaimanapun dalam keadaan biasa, minyak pokok jarak boleh digunakan terus ke jentera sekiranya palam pencucuhnya diubahsuai terlebih dahulu.


“Jika ketika ini kandungan biodiesel yang ada menggunakan lima peratus minyak sawit, penggunaan minyak jarak boleh mencapai sehingga 20 peratus manakala 80 peratus lagi merupakan diesel,” katanya.


Dengan kejayaan tersebut, beliau bekerjasama dengan Lembaga Getah Malaysia (LGM di bawah Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi untuk meningkatkan kawasan penanaman pokok jarak supaya sebarang usaha mengkomersialkannya disokong oleh pengeluaran bahan mentah secara berterusan.


Selain itu, usaha sedang dilakukan untuk menghasilkan mesin mengopek buah jarak untuk mendapatkan bijinya memandangkan kerja tersebut akan rumit dan memerlukan tenaga buruh yang ramai.


Pada masa sama, mesin menghasilkan minyak perlu dihasilkan bagi membolehkan proses tersebut lebih mudah.


Mesin tersebut mungkin mudah dan mudah alih supaya senang dikendalikan oleh golongan penanam.


Menurut Dr. Robiah lagi, dengan bantuan dari TechnoFund, kilang minyak pelincir boleh dibina bagi meningkatkan hasil tambah minyak sawit atau pokok jarak.


Hakikatnya kata beliau, memanfaatkan penggunaan jathropa atau pokok jarak bukan bertujuan untuk bersaing dengan minyak sawit, sebaliknya satu alternatif kepada minyak sedia ada.

Ceburi industri herba

KUALA LUMPUR 21 Jan. - Masyarakat luar bandar digalak mengusahakan tanaman herba di kawasan sekitar rumah atau kawasan terbiar bagi maemastikan industri itu terus berkembang.

Penasihat Herbal Asia dan Kempen Celik Herba SeMalaysia, Tan Sri Abdul Rahim Tamby Chik berkata, masyarakat perlu disedarkan tentang pentingnya industri itu selain mempunyai motivasi untuk mengusahakan tanaman herba.


"Masyarakat luar bandar boleh menjalankan aktiviti tanaman herba di sekeliling rumah serta di kawasan tanah terbiar.


"Bidang yang paling mudah untuk diceburi oleh masyarakat luar bandar ialah pertanian khasnya tanaman kontan seperti herba," katanya.


Beliau berkata demikian dalam ucapannya pada Majlis Prapelancaran Pameran dan Konvensyen Herba Asia kali keenam di sini semalam.


Pameran anjuran Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) dan Gitex (M) Sdn. Bhd. itu akan berlangsung selama empat hari bermula 30 April hingga 3 Mei ini di Dewan Matrade (Perbadanan Kemajuan Perdagangan Luar Malaysia).


Ia disertai pengusaha-pengusaha industri tersebut dari beberapa negara termasuk China, Filipina, India dan Singapura selain para pengusaha tempatan.


Abdul Rahim yang juga Pengerusi Gabungan Badan Ekonomi Melayu (Gabem) berkata, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani serta agensi lain perlu memberikan komitmen yang tinggi bagi mencapai impian negara menjadi hab perdagangan herba.


Menurutnya, sekiranya kerajaan dapat melaksanakan pelan tindakan mengikut dasar pertanian negara dengan kerjasama semua pihak, beliau percaya industri herba akan menjadi penyumbang terbesar kepada ekonomi negara.


"Sampai masanya Kementerian Pelancongan memainkan peranan dalam memajukan lagi industri herba negara serta membantu mempromosi Malaysia sebagai destinasi pelancongan kesihatan," jelasnya.


Rahim berkata, melalui pameran perdagangan yang akan diadakan itu, para pengusaha atau orang ramai yang berminat untuk menceburi industri itu boleh menjadikannya sebagai landasan untuk lebih maju dalam bidang tersebut.


Sementara itu, Pengerusi Lembaga Kajian dan Pembangunan Perhutanan Malaysia (MFRDB), Datuk Suboh Yassin berkata, pasaran industri herba negara kini bernilai lebih RM4.5 bilion dan dijangka meningkat sehingga RM10 bilion menjelang 2010.


Menurutnya, kejayaan negara mencatatkan peningkatan dalam pertumbuhan industri herba telah meningkatkan kebimbangan masyarakat terhadap kepupusan spesies tumbuhan yang bernilai dan terancam.


Jelas beliau, ini kerana tumbuhan herba yang digunakan dan mendapat permintaan tinggi biasanya tumbuh meliar di hutan tropika negara.

Kursus menghasilkan benih cendawan

Meskipun ada dakwaan bahawa pasaran untuk cendawan semakin kurang, namun keperluan untuk meningkatkan jumlah pengeluaran tanaman tersebut perlu diteruskan.


Kursus mengenai teknik penanaman cendawan masih giat dijalankan kerana sambutan daripada orang ramai sentiasa ada.


Ini membuktikan masih ramai berminat untuk menceburi bidang penanaman cendawan. Tetapi di sebalik keghairahan itu, masalah bekalan benih masih membelenggu industri tersebut.


Ia merupakan satu kekangan bagi mengembangkan industri berkenaan ke tahap yang lebih baik.


Selama ini ramai pengusaha tanaman cendawan menghadapi masalah mengenai harga benih yang melambung tanpa kawalan, kualiti benih cendawan yang dibekalkan serta kerumitan memperoleh bekalan yang berkualiti dan terjamin.


Justeru Persatuan Penyelidik Cendawan Universiti Malaya (UM) dengan kerjasama Genting Permai Resources Sdn. Bhd. mengadakan Kursus Tisu Didik Cendawan selama lima hari bermula 7 hingga 11 Februari ini di Institut Sains Biologi UM.


Kursus berkenaan yang dikendalikan oleh tenaga pakar dari UM ini meliputi teori dan praktikal bagi penyediaan benih cendawan bermula dari awal hingga akhir.


Pada awal kursus peserta akan diberikan penerangan mengenai kitar hidup cendawan, didedahkan mengenai teknik aseptik dan pensterilan secara amali.


Mereka juga akan diajar mengenai penyediaan media yang sesuai bagi tisu didik cendawan dimana segalanya akan dilakukan oleh peserta sendiri.


Selepas itu peserta juga akan didedahkan dengan penyediaan kultur cendawan sama ada daripada batang atau insang cendawan.


Semua kaedah ini akan dilakukan sendiri oleh peserta bagi melihat keupayaan menghasilkan benih cendawan menerusi kultur didik cendawan.


Bagi hari ketiga dan keempat sementara menunggu benih cendawan terhasil, peserta akan diberikan pilihan sama ada untuk melawat ladang cendawan yang menghasilkan benih cendawan di sekitar Lembah Kelang atau aktiviti lain yang sesuai.


Selepas benih cendawan dihasilkan, peserta akan diajar cara menyimpan kultur cendawan yang betul.


Akhir sekali, semua hasil benih cendawan yang dihasilkan peserta akan dinilai sebelum perbincangan bagi meningkatkan kualiti benih yang dikeluarkan.

Penanaman cendawan yang berminat menghadiri kursus berkenaan boleh mendapatkan maklumat berkenaan dengan menghubungi Zainon di talian 013-3418202.

Tuesday, January 20, 2009

Dua anak muda cekal hasilkan coklat tempatan



ASRI (kiri) dan Mohd Hasrizal sama-sama mengembangkan perniagaan coklat.

Produk Amani 100 peratus buatan Malaysia bercita rasa antarabangsa

COKLAT keluaran syarikat dua anak muda ini dijual di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan kompleks beli-belah terkemuka di kawasan tumpuan pelancongan Bukit Bintang, Kuala Lumpur.


Jika tidak melihat label bungkusan coklat, pasti ramai menyangka coklat berjenama ala Barat, Amani adalah keluaran Belgium atau Switzerland.


Rupa-rupanya, Amani dihasilkan di sebuah kilang kecil pinggir ibu negara, Desa Tun Razak. Lebih penting adalah produk ini adalah 100 peratus buatan Malaysia.


Pembuatan coklat kini menjadi industri yang menjanjikan pulangan lumayan berdasarkan sebahagian besar penduduk dunia, termasuk negara ini menggemari coklat.


Potensi besar dalam industri ini menyebabkan dua anak muda, Asri Abidin dan Mohd Hasrizal Mustaffa berkongsi cita-cita, kesungguhan dan tenaga, mengasaskan Rab Nine Food Industries Sdn Bhd, mengeluarkan coklat buatan tempatan, tetapi bercita rasa antarabangsa.


BLOK coklat yang digunakan sebagai bahan asas pembuatan coklat.

Masing-masing berumur 24 tahun dan berasal dari Perak, membuka kilang sejak 2007 dan bergerak secara agresif tahun lalu. Asri yang mempunyai latar belakang pengeluaran coklat menguruskan kilang, manakala Mohd Hasrizal, menumpukan kepada pentadbiran dan pemasaran.


Lulusan diploma dari Institut Makanan Malaysia (FIM) di Petaling Jaya, Asri bekerja di sebuah hotel selama enam bulan, tetapi minat terhadap coklat menyebabkannya bekerja dengan Lembaga Koko Malaysia.


Selama setahun bekerja sebagai pembantu penyelidik membuat coklat membolehkannya mempelajari rahsia membuat coklat dan keinginan untuk tidak hanya makan gaji menyebabkannya membuat keputusan berhenti kerja.


Asri dan Mohd Hasrizal bergabung tenaga dan bermula dari kosong membangunkan jenama Amani hingga kini semakin teguh berdiri.


SYARIKAT Amani mengutamakan kebersihan dalam pembuatan coklat.

“Perniagaan membuat coklat selama ini dimonopoli bukan Bumiputera sedangkan potensi pasaran amat besar kerana majoriti penduduk Malaysia menggemari coklat dan makanan berasaskan coklat,” kata Asri.


Walaupun memasuki industri yang selama ini dikuasai syarikat gergasi dan lambakan produk Eropah di pasaran, Mohd Hasrizal berkata, mereka tidak bimbang kerana produk syarikat kecil mempunyai kelebihan tersendiri.


Dari segi kualiti, coklat tempatan setanding coklat terkenal Belgium, manakala dari segi harga adalah lebih murah.


“Kami mampu menjual coklat 100 gram pada harga RM18. Jangan harap dapat harga ini jika beli coklat import,” katanya.


Berbanding coklat import, katanya coklat tempatan terutama yang dihasilkan usahawan Muslim tidak perlu diragukan dari segi halal haram kerana tidak menggunakan alkohol, suatu amalan biasa di kalangan pengeluar coklat luar negara.


Apakah yang membezakan sesuatu jenis coklat? Asri memberitahu perbezaan ini bergantung kepada kandungan koko. Coklat yang mempunyai lebih tinggi kandungan koko mempunyai rasa lebih pahit.


Katanya, coklat yang dikenali sebagai coklat gelap (dark chocolate) digemari orang Barat yang apabila membeli meneliti terlebih dulu kandungan koko dalam coklat. Orang Malaysia pula menggemari coklat susu.


“Coklat gelap pahit kerana mempunyai antara 40 hingga 50 peratus kandungan koko, manakala coklat susu kurang dari 40 peratus,” katanya.


Mengapa sesetengah jenis coklat, terutama yang murah tidak begitu enak? Asri berkata, ini bergantung kepada jenis lemak koko (cocoa butter) yang digunakan. Kebiasaan coklat berkualiti tinggi menggunakan lemak koko asli, manakala coklat berkualiti rendah menggunakan minyak sayur-sayuran.


Keunikan perniagaan coklat mereka ialah majoriti kira-kira 15 pekerja yang digaji diambil daripada kalangan rakan dan majoriti berumur 24 tahun ke bawah.


“Senang! Kami boleh bercakap terus-terang kerana semua satu kepala, tetapi bos tetap bos. Mereka tetap hormati kami,” kata Mohd Hasrizal.


Perniagaan coklat berdepan cabaran getir pada peringkat awal operasi. Pada bulan pertama, antara 30 hingga 40 kilogram coklat dibuang kerana tidak menepati standard ditetapkan. Coklat yang sepatut berwarna coklat ada tompok putih kerana pelbagai faktor seperti suhu tidak sesuai.


Asri berkata, lama-kelamaan, pekerja semakin mahir dan selepas setahun beroperasi, mampu menarik nafas lega kerana semakin diyakini pelanggan.


Selain pelanggan runcit, katanya mereka mempunyai pelanggan korporat yang mengadakan majlis tertentu, manakala permintaan meningkat ketika cuti persekolahan atau musim perkahwinan kerana perubahan cita rasa menyebabkan ada yang menggantikan bunga telur dengan coklat.


Malah, katanya coklat sesuai dijadikan hadiah untuk hari tertentu seperti hari kekasih dan hari jadi.


INFO

Coklat


  • Coklat boleh dikategorikan sebagai coklat tulen atau kompaun.
  • Coklat tulen mengandungi tidak kurang daripada lima peratus lemak sayuran.
  • Coklat yang digunakan sebagai salutan untuk membuat biskut, manisan atau produk coklat yang lain mengandungi tidak kurang daripada 12 peratus cecair koko.
  • Produk koko atau coklat yang tidak memenuhi kriteria di atas dikenali sebagai coklat kompaun.
  • Coklat yang mempunyai lebih tinggi kandungan koko mempunyai rasa lebih pahit.
  • Coklat yang dikenali sebagai coklat gelap (dark chocolate) digemari orang Barat yang apabila membeli meneliti terlebih dulu kandungan koko dalam coklat.
  • Orang Malaysia menggemari coklat susu.
  • Coklat sesuai dijadikan hadiah untuk hari tertentu seperti hari kekasih dan hari jadi.
  • Hasil lumayan usaha benih ikan

    ROSLAN Omar menunjukkan seekor induk ikan keli yang digunakan untuk penetasan.


    PASIR PUTEH 18 Jan. - Roslan Omar, 30, berkelulusan dalam bidang Sains Biologi Universiti Malaysia Sabah pada awalnya bekerja sebagai operator kawalan mutu di sebuah kilang kereta di Kuala Lumpur.


    Ia tiada kaitan dengan bidang yang dipelajari di universiti setelah menghabiskan banyak masa, juga belanja. Jawatan yang disandang pula tidak memerlukan ijazah sekadar sijil peringkat menengah.


    Namun, Roslan yang berasal dari Kampung Banir Belikong, Selising dekat ini terpaksa bekerja untuk menampung keperluan sementara menunggu peluang pekerjaan.


    Bagaimanapun, setelah bapanya meninggal dunia, dia pulang semula ke kampung bagi menemani ibunya yang tinggal bersendirian dan di situlah Roslan yakin dia tidak perlu terus berharap makan gaji tetapi berdikari untuk masa depannya.


    ”Saya dapati begitu kurang pengusaha dalam projek benih ikan bagi menampung keperluan, berbanding mereka yang mengusahakan ternakan ikan.


    ”Saya pada awalnya turut menternak ikan secara kecil-kecilan di kawasan tali air Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu sejak tiga tahun lalu dan kemudiannya melibatkan diri dalam proses penetasan benih ikan setelah mempelajari daripada mereka yang berjaya,” katanya.


    Setakat ini, beliau mampu memenuhi permintaan termasuk benih ikan puyu, tilapia, sepat, patin dan keli oleh penternak yang memerlukan antara 1,000 hingga puluhan ribu ekor pada satu-satu masa.


    ”Harga jualan bagi benih mengikut ukuran antara satu setengah inci hingga tiga inci dengan harga antara lima hingga 10 sen seekor,” jelasnya.


    Menurutnya, dalam menyediakan semua benih ikan tersebut, dia mempunyai beratus ekor induk bagi mendapat telur yang ditempatkan dalam kolam tanah dan simen.


    Setakat ini, katanya, beliau mampu menghasilkan antara 10,000 hingga 100,000 benih ikansebulan melibatkan semua jenis bagi memenuhi keperluan penternak yang memerlukannya.


    ”Kini saya puas hati melihatkan kerja yang dilakukan mendapat hasil lumayan berikutan pasaran yang baik sekarang dan juga pada masa hadapan,” ujarnya.


    Roslan memberitahu, semasa memulakan usahanya itu, dia hanya bermodalkan kira-kira RM15,000, hasil simpanan dan bantuan keluarga untuk menyediakan kolam dan sangkar serta membeli benih ikan.


    ”Tetapi saya lebih menumpukan kepada ikan keli kerana boleh dipasarkan dalam tempuh tiga bulan berbanding tilapia, puyu, patin dan sepat yang mengambil kira-kira tujuh bulan sebelum boleh dijual,” ujarnya.


    Anak bongsu daripada tujuh beradik itu berusaha memproses sendiri makanan untuk ikan tersebut bagi mengurangkan kos termasuk menggunakan beras hancur dan hampas kacang soya yang dimasak seperti dodol.


    ”Andainya menggunakan pelet di pasaran, saya terpaksa membelanjakan lebih RM1,000 tetapi dengan memprosesnya sendiri, saya mampu mengurangkan kos sehingga RM400,” ujarnya.


    Setakat ini beliau juga mempunyai kira-kira 40,000 ekor ikan ternak dan menjualnya dalam jumlah kira-kira 200 kilogram setiap bulan yang ditempatkan dalam sebahagian daripada 12 buah kolam dan tujuh sangkar.


    Katanya, harga peraih bagi ikan keli dan patin ialah RM3.50 sekilogram , ikan puyu RM12, tilapia RM8 manakala sepat pula RM10 sekilogram.


    Roslan yang buat masa ini cuma mempunyai seorang pembantu berkata, berdasarkan potensi bidang ini, dia menyasarkan dapat mengeluarkan 500,000 hingga sejuta benih dalam satu-satu masa bagi tempoh beberapa tahun lagi.


    ”Saya juga bercadang untuk melibatkan ternakan ini dalam program Inap Desa untuk mempopularkan masakan ikan air tawar di samping menyediakan peluang pelancong dan pelawat memancing ikan air tawar itu,” ujarnya.

    Faeszil ‘jatuh cinta’ pada keli

    Hamid Yassin (kanan) melawat tapak ternakan ikan keli milik Nor Faeszil Yussof di Felda Pasir Raja, Kulaijaya, semalam.


    Suatu ketika dahulu, tidak ramai anak muda sanggup mengharungi jerih perih mengusahakan aktiviti pertanian, terutamanya jika saban hari terpaksa bergelumang dengan kekotoran atau bau hanyir yang meloyakan.


    Namun, kini situasi itu mulai berubah apabila semakin ramai generasi muda mula membabitkan diri dalam aktiviti pertanian dan penternakan.


    Antara yang berani mencuba ialah seorang anak muda dari Felda Pasir Raja, Kulaijaya dekat sini, Nor Faeszil Yussof, 28, dengan mengusahakan penternakan ikan keli sejak kira-kira lima bulan lalu.


    Berkat usaha gigihnya, penternakannya mula membuahkan hasil.


    Anak sulung daripada empat beradik itu memberitahu, dia tidak pernah menyesal menceburi bidang berkenaan walaupun terpaksa bermandi peluh menjaga ‘anakanaknya’ itu setiap hari.


    Menurutnya, pembabitan dalam projek penternakan ikan keli bermula apabila mengikuti kursus perikanan air tawar anjuran Jabatan Belia dan Sukan Mersing pada April tahun lalu.


    “Kursus berkenaan memberi tumpuan kepada cara untuk memulakan perniagaan dan hasil perbincangan serta sedikit bantuan daripada keluarga, saya mengambil keputusan mengusahakan projek penternakan ikan keli di sini,” katanya ketika ditemui Utusan Malaysia baru-baru ini.


    Nor Faeszil berkata, bagi membuktikan komitmen tinggi terhadap perniagaan dan projek penternakan berkenaan, dia sanggup meninggalkan kerjayanya sebagai pemandu lori dengan pendapatan kira-kira RM3,000 sebulan dan memulakan projek itu pada Ogos tahun lalu. Sejak itu masanya banyak diguna menguruskan ternakan serta membuat pemasaran sendiri.


    Berbekalkan semangat dan dorongan serta bantuan keluarga, dia memulakan projek penternakan ikan keli dengan bermodalkan RM9,000 untuk membina lima buah kolam kanvas berukuran 2.13 x 4.88 meter (7 x 16 kaki) dengan 5,000 anak benih ikan keli setiap kolam.


    Menurutnya, memelihara ikan keli memang mudah kerana setiap hari ia hanya perlu diberi makan dedak dua kali iaitu pada pagi dan petang.


    Katanya, ikan berusia antara dua hingga tiga bulan atau mencapai berat 100 hingga 130 gram seekor akan ditangkap untuk dijual dengan harga berbeza mengikut gred.


    “Baru-baru ini saya telah berjaya menjual hampir 12,000 ekor ikan iaitu kira-kira lebih dua tan dengan mendapat pulangan sebanyak RM6,200.


    “Hasil jualan itu saya membesarkan lagi penternakan ini dengan menambah kolam kanvas dan anak benih ikan dan kini sudah ada 47 kolam kanvas,” katanya.


    Sebelum ini, dia memasar ternakannya kepada para pemborong dan orang perseorangan. Bagaimanapun, kini Nor Faeszil telah mula mendapat tempahan daripada pengusaha hotel di Kuala Lumpur dan pengusaha ikan keli salai di Batu Pahat, Kempas dan Kuala Selangor.


    Walaupun mengakui penternakan itu berisiko tinggi kerana tidak semua anak benih akan membesar, selain masalah penggunaan air yang banyak, namun bantuan dan khidmat nasihat yang diberikan Jabatan Perikanan banyak membantunya menguruskan projek berkenaan, katanya.


    Nor Faeszil yang juga Penolong Setiausaha Majlis Belia Felda Malaysia Johor Bahru (MBFMJB) dan Exco Penaja Majlis Belia Negeri Johor (MBNJ) turut dibantu empat rakannya menguruskan ternakan ikan keli berkenaan.


    ”Sasaran kami selepas ini adalah untuk meningkatkan hasil selain untuk membiak anak benih keli,” kata Nor Faeszil yang menyifatkan dirinya bertuah kerana kesediaan Felda membenarkannya mengusahakan projek tersebut di kawasan tanah milik mereka iaitu di celah-celah deretan pokok kelapa sawit di belakang kuarters pegawai yang tidak digunakan.


    Projek yang diusahakannya kini sering dijadikan model kejayaan serta tumpuan lawatan termasuk pegawai kerajaan dan yang terbaru oleh Pengarah Jabatan Perikanan Johor, Hamid Yassin dan Timbalannya, Azhari Othman; Timbalan Pengarah Belia Jabatan Belia dan Sukan Johor, Radin Ismail Radin Taib serta Pegawai Jabatan Belia dan Sukan Daerah Kota Tinggi, Mohd. Azli Abdullah.

    Tingkatkan pengeluaran halia

    Joseph Pairin Kitingan (tengah) melihat halia yang dihantar oleh penduduk kampung dijual kepada Pertubuhan Paladang pada majlis penyerahan bangunan pemprosesan halia di Kampung Tikolod Ulu, Tambunan, Sabah, baru-baru

    TAMBUNAN 13 Jan. - Pengusaha tanaman halia di daerah ini digesa meningkatkan hasil keluaran tanaman mereka dengan memanfaatkan kaedah teknologi moden bagi menampung permintaan pengusaha industri hiliran yang semakin bertambah.


    Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Joseph Pairin Kitingan berkata, walaupun daerah tersebut mampu mengeluarkan sehingga 24 tan metrik halia sebulan, jumlah berkenaan masih belum mencukupi.


    ”Oleh itu, kita menggalakkan para pengusaha tanaman halia daerah ini menggunakan kaedah penanaman berteknologi tinggi yang diperkenalkan oleh Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA).


    ”Cara ini akan dapat meningkatkan hasil pengeluaran halia melebihi 24 tan metrik sebulan ketika ini, sekali gus menampung permintaan tinggi terhadap keperluan produk hiliran berasaskan halia,” katanya.


    Beliau berkata demikian selepas mengadakan lawatan ke bangunan baru pemprosesan halia di Kampung Tikolod Ulu, Tambunan dekat sini, baru-baru ini.


    Hadir sama Pegawai Daerah Tambunan, Thomas Angor dan Pemimpin Kemajuan Rakyat Tambunan, Laiwon Dalus.


    Bangunan pemprosesan berharga RM28,000 turut dilengkapi peralatan moden bernilai RM20,000 termasuk mesin pengering, pemotong, penimbang untuk menghasilkan produk halwa dan serbuk halia.


    Kilang yang diurus secara berkelompok dengan sembilan kakitangan dijangka mampu memproses satu tan metrik halia sebulan menghasilkan produk halwa dan serbuk sebelum dihantar ke kilang pembungkusan di Kampung Botung.


    Pairin yang juga Menteri Pembangunan Luar Bandar negeri berkata, tanaman halia merupakan penyumbang terbesar ekonomi bagi majoriti penduduk di daerah ini yang mengusahakan ladang halia.


    Antara produk-produk berasaskan halia di pasaran ialah seperti halia madu, halwa, sos cili dan serbuk halia serta pelbagai barangan kesihatan.

    Permintaan produk organik kian tinggi di pasaran

    Pengarahnya, Tai Kok Khong berkata, kesedaran berkenaan menyebabkan produk organik kini mendapat permintaan tinggi di pasaran.


    “Produk seperti sayur-sayuran, ikan, buah-buahan dan telur ayam mendapat sambutan menggalakkan ekoran kesedaran tinggi pengguna terhadap kepentingan pemakanan bahan yang dihasilkan tanpa menggunakan bahan kimia.


    “Para pelanggan juga tertarik dengan produk kami kerana ia ditanam tanpa menggunakan baja kimia,” katanya kepada Utusan Malaysia yang berkunjung ke ladangnya di sini baru-baru ini.


    Kok Khong berkata, syarikat yang mencatat jualan jutaan ringgit setahun itu turut berjaya menembusi pasaran antarabangsa terutama di Singapura dan Hong Kong.


    Menurutnya, syarikatnya mula beroperasi di Lojing, Kelantan pada 2001 dan kemudian berpindah ke Johor pada 2005 apabila membuka sebuah ladang seluas 40 hektar di Projek Pertanian Moden Kluang (PPMK) di Ayer Hitam, dekat sini.


    Antara produk tani di ladangnya ialah sawi, terung, bunga kobis, timun, bayam, kacang panjang, kacang bendi, kangkung, cili, kailan, labu manis, buah naga, jambu, markisa, betik dan ikan talapia.


    Katanya, operasi syarikatnya mendapat pengiktirafan organik daripada Skim Organik Malaysia oleh kerajaan.


    Tambahnya, kawasan tanamannya ditutup dengan kain jaring bagi menghalang serangan serangga di samping menggunakan baja-baja jenis organik dan bahan-bahan buangan daripada ladang.


    Menurut Kok Khong, selain bebas daripada bahan kimia, sayuran dan ternakan secara organik juga mempunyai rasa yang lebih sedap, manis dan rangup.


    “Kacang panjang organik umpamanya sangat rangup dan sedap untuk diratah begitu sahaja sebagai ulam ketika makan nasi.


    “Ikan talapia pula mempunyai isi lebih lembut dan rasa lebih manis serta tidak berbau,” katanya.


    Dari segi kos buruh pula, Kok Khong berkata, pertanian organik lebih menjimatkan kerana semuanya dilaksanakan secara ‘manual’ termasuk proses pendebungaan tumbuh-tumbuhan.


    Untuk memberi kesedaran dan pengetahuan kepada orang ramai, beliau menjemput mereka yang berminat untuk melawat ladangnya yang dibuka percuma kepada pengunjung mulai pukul 9 pagi hingga 6 petang dari Isnin hingga Ahad.

    Popiah simpul ‘Awie’snek popular Kuala Pilah

    Zuriati Sulaiman (kiri) bersama pembantunya menyimpul snek popiah yang diusahakannya di Kuala Pilah, Negeri Sembilan, baru-baru ini.
    - Gambar MD.SHAHJEHAN MAAMIN


    Semuanya bermula dengan modal RM5,000 yang dirobek daripada wang simpanan sendiri untuk mendapatkan sebuah mesin menggoreng bagi memenuhi tempahan snek popiah simpul yang sudah tidak menang tangan dibuatnya.


    Hari ini, usahawan wanita Zuriati Sulaiman, 41, boleh berbangga dengan usaha tersebut memandangkan tekadnya untuk memajukan perniagaan snek tradisi sudah membuahkan hasil.


    Malah Zuriati iaitu salah seorang daripada 10,000 usahawan yang dibangunkan di bawah Program Pembangunan Usahawan Industri Asas Tani mampu mengkomersialkan kudapan tradisi tersebut sehingga menjadi snek popular dari Kuala Pilah.


    Menurut Zuriati, pendapatan yang diperoleh daripada jualan snek popiah simpul jenama Awie itu adalah daripada RM5,000 sehingga RM50,000 setiap bulan bergantung kepada musim.


    “Permintaan pada musim perayaan cukup tinggi sehingga tidak menang tangan dibuatnya tetapi dengan bantuan mesin menggoreng khas yang mampu menggoreng sehingga 13 kilogram inti popiah semua tempahan dapat disiapkan. Jadi dalam sehari kami boleh menghasilkan sebanyak 20 kilo popiah,” katanya.


    Kata Zuriati, beliau memulakan perniagaan tersebut sejak 2002 secara kecil-kecilan dari rumah sebelum membesarkan perniagaan itu dengan bantuan Jabatan Pertanian dan Jabatan Perikanan.


    “Pada mulanya cuma buat secara kecil-kecilan untuk jiran dan kawan-kawan saja tetapi lama-kelamaan setelah mendapat sambutan yang cukup menggalakkan, saya terus melajukan langkah iaitu dengan membeli mesin menggoreng itu.


    “Siapa sangka usaha saya ini mendapat perhatian daripada Jabatan Pertanian dan Jabatan Perikanan negeri yang kemudian menyalurkan pelbagai bantuan termasuk peralatan memproses,” katanya ketika ditemui di bengkelnya baru-baru ini.


    Menurut Zuriati lagi, selain menyediakan peralatan termasuk mesin mengeringkan minyak, dapur dan penyejuk, pihak berkenaan turut menempatkannya di bengkel inkubator di pusat memproses makanan di sini.


    “Saya adalah antara tiga usahawan dari Kuala Pilah ini yang berpeluang menerima bantuan ini iaitu bengkel konkrit yang bertindak sebagai tempat memproses snek ini,” katanya.


    Kemudahan yang disediakan oleh Jabatan Pertanian itu, kata Zuriati sedikit sebanyak dapat membantu menambah produktiviti produknya.


    “Dulu cuma beroperasi di rumah jadi keluarannya agak terhad cuma lima kilogram popiah saja tetapi kini dengan adanya bengkel ini saya mampu menghasilkan sehingga 20 kilogram sehari,” katanya yang sudah tiga tahun beroperasi di bengkel tersebut.


    Bukan itu saja, kata beliau, apa yang lebih membanggakan adalah popiah simpul Awie itu mampu menembusi pasaran tempatan dan memasuki pusat membeli belah.


    “Dengan paket yang lebih komersial hasil bantuan SIRIM, snek ini mampu memasuki pasar besar Giant, pusat membeli belah Jusco dan Mydin serta stesen minyak Petronas di seluruh negara,” katanya.


    Kata Zuriati, snek keluarannya itu cukup istimewa kerana menggunakan serunding ikan bilis sebagai intinya.


    “Salah satu tarikan snek ini adalah intinya yang dibuat daripada ikan bilis dan bukan daging atau udang seperti yang selalu berada di pasaran.


    “Mulanya memang susah juga untuk memperkenalkan snek ini tetapi setelah beberapa lama popular juga,” katanya.


    Kata Zuriati lagi, selain sedap popia simpul itu juga tahan lama kerana kurang berminyak setelah melalui proses pengeringan minyak,” katanya.


    Bercakap tentang masa depan, kata wanita dari Kuala Pilah ini, beliau berhasrat untuk mengembangkan produknya ke luar negara pula.


    “Baru-baru ini saya ke China untuk mengikuti pameran makanan dan hasil perbincangan dengan beberapa ejen saya berharap mendapat tempahan dari negara luar,” katanya.

    Usahawan cili fertigasi

    JAITUN Yahya dan Rahana bersama hasil pertama projek tanaman cili secara fertigasi di Kampung Dohit, Pendang, Kedah, baru-baru ini.
    - Gambar ISMAIL KAMADIN


    Berpegang pada pepatah, berbudi pada tanah pasti akan mendapat hasil, dua beradik tekad menceburi bidang pertanian dengan mengusahakan tanaman cili merah secara fertigasi di Kampung Dohit di sini.


    Bagi Jaitun Yahya, 42, dan adiknya, Rahana, 40, pertanian bukan lagi bidang yang dianggap pekerjaan sekadar cari makan, tetapi ia sebenarnya mampu memberi pulangan lumayan jika diusahakan bersungguh-sungguh.


    Justeru, dengan pengalaman yang dikutip menerusi pemerhatian dan tunjuk ajar daripada Institut Penyelidikan dan Pertanian Malaysia (MARDI), dua beradik itu tekad untuk ‘terjun’ ke dalam bidang berkenaan kerana menyedari potensi keuntungannya.


    Berbekalkan modal sebanyak RM50,000 menerusi pembiayaan Skim Pembiayaan Ekonomi Desa (SPED) di bawah Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, sejumlah 5,000 pokok cili ditanam secara fertigasi di atas tanah milik ahli keluarga mereka di kampung tersebut.


    Usaha itu berbaloi kerana projek yang dimulakan pada awal Oktober tahun lalu kini menunjukkan kejayaan apabila pokok cili yang ditanam menerusi kaedah berkenaan membuahkan hasil yang berkualiti tinggi dan dijangka dapat dituai sepenuhnya kira-kira dua minggu lagi.


    “Sesetengah pengusaha yang menanam cili menerusi kaedah ini biasanya terpaksa menunggu dua atau tiga kali penuaian baru mendapat hasil buah berkualiti, tetapi kami bernasib baik kerana percubaan pertama kali terus berjaya,” kata Jaitun ketika ditemui Utusan Malaysia di sini baru-baru ini.


    Menurut Jaitun, dia mengusahakan tanaman cili berkenaan sepenuh masa manakala Rahana yang mempunyai Ijazah Pentadbiran Perniagaan dari Universiti Texas, Amerika Syarikat (AS) menjadikannya sebagai kerja sampingan dengan membantu dari segi pemasaran dan pengurusan kewangan.


    Katanya, projek berkenaan dijangka mengeluarkan hasil antara 10 hingga 15 tan apabila hasilnya dituai kelak sekali gus memberi pulangan keuntungan berlipat ganda.


    Menurut Jaitun, berikutan kejayaan tanaman cili secara fertigasi itu, projek berkenaan dijadikan contoh oleh peserta yang mengikuti kursus usahawan tani seluruh negara dengan melawat ke tapak projek untuk berkongsi pengalaman.


    “Semua orang boleh berjaya jika memberi sepenuh tumpuan dan bersungguh-sungguh mengusahakan projek seumpama ini.


    “Selain itu mereka juga perlu sentiasa mendapatkan tunjuk ajar daripada pihak yang mempunyai pengalaman luas dalam bidang ini seperti MARDI,” katanya.


    Dalam pada itu, Rahana memberitahu, mereka kini dibimbing oleh MARDI menerusi seorang pegawainya, Abdul Kadir Yusof sejak projek tanaman cili secara fertigasi itu dijalankan.


    Katanya, tanpa bimbingan pegawai institut itu, sukar untuk mereka berada pada tahap sekarang apabila projek yang diusahakan berjaya mengeluarkan hasil yang begitu membanggakan.


    “MARDI bukan sahaja memberikan khidmat nasihat tetapi turut membantu dari segi teknologi dalam menghasilkan cili yang bermutu tingi,” katanya.


    Mengenai perancangan masa depan, Rahana berkata, mereka yang kini mempunyai dua pekerja tetap merancang untuk menambah 10,000 pokok cili dalam fasa kedua projek berkenaan tidak lama lagi.


    Mereka yang berminat untuk memborong cili merah daripada mereka boleh menghubungi Jaitun di 012-4491814 atau Rahana di 013-4885546.

    Promosi produk asas haiwan dapat sambutan

    FAUZIAH Embong (kiri) menunjukkan kebolehan menyediakan masakan pada Promosi Produk Industri Asas Haiwan di Johor Bahru, kelmarin.


    JOHOR BAHRU 28 Dis. - Program Promosi Produk Industri Asas Haiwan anjuran Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) dan Jabatan Perkhidmatan Veterinar negeri yang diadakan di Larkin di sini mendapat sambutan menggalakkan.


    Kira-kira 500 orang mengunjungi program itu yang menyediakan pelbagai produk industri asas haiwan terutamanya juadah makanan.


    Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar Johor, Datin Dr. Fauziah Embong berkata, promosi itu disertai kira-kira 30 peserta dan ia telah dimulakan sejak 2006.


    “Sejak dimulakan pada 2006, kerajaan telah memperuntukkan RM250,000 untuk Program Industri Asas Haiwan termasuk bagi promosi kali ini.


    “Selain itu, peruntukan tersebut juga adalah untuk pembangunan prasarana, kursus, pembungkusan serta label dan perolehan mesin serta peralatan,” katanya.


    Beliau berkata demikian selepas merasmikan program promosi itu di tapak Pasar Tani Mega di Larkin, di sini semalam. Turut hadir Pengarah FAMA negeri, Abdul Rahman Sulaiman.


    Pada program itu, orang ramai berpeluang membeli pelbagai produk industri asas haiwan pada harga promosi.


    Antara produk yang ditawarkan adalah serunding daging, sate, kebab, murtabak, bebola daging, ayam, puyuh dan baja kompos.


    Sementara itu, Abdul Rahman berkata, promosi tersebut diadakan di seluruh negara secara berperingkat-berperingkat bertujuan membantu usahawan tempatan mempromosikan produk mereka.

    Barracafe tawar menu berasaskan ikan


    Barracafe yang terletak di Jalan Pandan Pria, Dataran Pandan Prima 2, Kuala Lumpur ini menjadi antara produk terbaru Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) dalam usahanya memajukan industri produk berasaskan ikan.


    Sesuai dengan namanya, ia beroperasi sebagai sebuah restoran yang menyediakan menu berasaskan ikan dan nama Barra dipilih berasaskan nama ikan Barramundi atau dikenali sebagai siakap.


    Dengan kos pembangunan keseluruhan mencecah RM450,000, kafeteria tersebut menyediakan pelbagai jenis makanan dan menampilkan hiasan dalaman yang menarik dan mampu menarik pengunjung pada masa akan datang.


    Meskipun baru dibuka pada Ogos tahun lepas tetapi ia mampu menarik pengunjung terutama penggemar makanan ala Barat dan juga Timur.


    Ia dimajukan bagi merealisasikan hasrat LKIM, untuk mempelbagaikan perniagaannya terutama yang menyokong sektor perikanan.


    Ini kerana LKIM turut memiliki anak syarikat iaitu Majuikan Sdn. Bhd. (MSB) sebagai cabang perniagaannya selain produk dan teknologi lain khususnya Fish Protech.


    Fish Protech merupakan satu teknologi akuakultur yang terbaik untuk industri menternak ikan yang diperkenalkan oleh LKIM dengan kerjasama syarikat dari luar menerusi MSB di Bagan Lalang sejak beberapa tahun lepas dengan menternak ikan barramundi.


    Justeru, ada keperluan untuk mewujudkan perniagaan makanan berasaskan ikan berkenaan sebagai sebahagian strategi pemasaran.


    Menurut Ketua Pengarah LKIM, Datuk Mustafa Ahmad, usaha pihaknya memajukan perniagaan kafeteria seumpama itu menjadi bukti kesungguhan agensi terbabit memajukan industri perikanan termasuk akuakultur yang membolehkan masyarakat menikmati produk segar.


    Usaha tersebut katanya, sebagai permulaan bagi MSB untuk mengembangkan teras perniagaannnya berasaskan teknologi Fish Protech.


    Selain itu, jika pendekatan tersebut mendapat sambutan, MSB akan membuka peluang perniagaan kepada mereka yang berminat menerusi konsep francais.


    ''Kita juga mahu mempromosi konsep usaha dari ladang ke meja makan yang mana projek ternakan kita akhirnya dapat dimanfaatkan sehingga ke hidangan,'' ujarnya.


    Beliau menyatakan demikian ketika ditemui pada majlis mesra media bersama Pengerusi LKIM, Datuk Abdul Rahim Ismail di restoran tersebut baru-baru ini.


    Turut hadir ialah Pengurus Besar (Operasi), MSB, Wan Mohd. Adnan Wan Ibrahim.


    Katanya, sebanyak empat lagi pusat Fish Protech akan diwujudkan pada masa akan datang iaitu di Naka, (Kedah), Tok Bali (Kelantan), Pekan (Pahang) dan Pagoh di Johor dengan kos RM10 juta setiap satu.


    Justeru pembangunan teknologi akuakultur Fish Protech itu diharap dapat memberi perangsang kepada masyarakat yang berminat menceburi akuakultur moden bagi meningkatkan sumber perikanan negara.


    MSB katanya, telah lama terlibat dengan industri makanan laut dengan pengeluaran pelbagai jenis makanan termasuk bebola ikan, bebola sotong, keropok lekor dan sosej dengan jenama Sajimas dan Majuikan.


    Produk tersebut kata beliau juga akan dipromosi menerusi Barracafe sebagai sebahagian menu yang disediakan kepada pengunjung.


    Menu lain termasuk kari kepala ikan, masakan ikan tiga rasa dan serta makanan Itali.


    Barracafe dibuka pukul 11 pagi hingga 12 tengah malam.

    Wadira kopi tumbuk dari Baling


    HASLIZA Harun (tengah) dan ahli Kumpulan Wanita Dinamis Felcra (Wadira) mengasingkan biji kopi sebelum ditumbuk secara tradisional.

    Dari kopi 'O' kepada kopi paket pelbagai rasa termasuk kopi 'kuat', kopi 'tenaga' sehinggalah kepada kopi penguat tenaga batin memenuhi pasaran kopi tempatan.


    Melihatkan limpahan pelbagai jenis kopi dan permintaannya, telah memikat sekumpulan wanita kampung mengambil peluang mengusahakan produk kopi tumbuk asli tanpa menggunakan mesin moden bagi menghasilkan serbuk halus kopi.


    Wanita Dinamis Felcra (Wadira) Kampung Teluk Sungai Durian, Bongor, Baling, Kedah, telah mengumpul kopi mentah daripada ahli bagi mewujudkan pusat pemprosesan kopi tumbuk secara komersial.


    Kaedahnya mudah, mereka sepakat bekerjasama dalam semua proses, daripada mengumpul, mencambah, menggoreng dan menumbuk sehinggalah serbuk kopi dihasilkan.


    Pengerusi Wadira, Nafisah Abdul Kadir,48, berkata, seramai 20 ahli kumpulannya mengumpul sendiri modal, bahan dan melaksanakan sendiri kesemua proses pengeluaran kopi.


    "Kami mengumpul sendiri modal dan bahan termasuk buah kopi mentah dengan melaksanakan sendiri sehinggalah kepada proses pengeluaran kopi,'' katanya.


    Menurutnya, perusahaan membuat kopi tumbuk ini diusahakan sejak tiga tahun lalu. Asalnya di sebuah rumah ahli dan akhirnya kini mempunyai bengkel sendiri.


    Nafisah berkata, buat masa ini pihaknya mendapatkan buah kopi mentah daripada ahli dan penduduk kampung sekitar.


    Katanya, buah kopi mentah dibeli daripada penduduk dengan harga RM2.50 sekilogram manakala kopi yang siap dicambah (buang kulit) dengan harga RM8 sekilogram.


    "Alhamdulillah setakat ini bekalan kopi mentah masih mencukupi untuk memenuhi permintaan kopi tumbuk," ujarnya tersenyum.


    Mengenai proses membuat kopi tumbuk Nafisah berkata, mereka akan menjalankan kerja-kerja memproses bahan setiap hari melalui kerjasama semua ahlinya.


    Menariknya, pembuatan kopi tumbuk keluaran kumpulan wanita ini tidak menggunakan bahan awet sekali gus hasil kopinya memenuhi cita rasa penggemar kopi sebenar.


    "Buat permulaan kami mahu penggemar kopi merasai kopi tumbuk sebenar," katanya yang yakin pasaran kopi tumbuk akan berkembang.


    Prosesnya bermula dari membeli buah kopi, mencambah, menggoreng sehinggalah ke menumbuk kopi dilakukan secara manual.


    Tambahnya, proses menumbuk kopi kami lakukan sendiri tanpa sedikit pun menggunakan mesin pengisar.

    Katanya, kerjasama erat antara ahli membolehkan proses pengeluaran kopi tumbuk berjalan lancar dan mengikut jadual bagi memenuhi permintaan bekalan.


    Kopi tumbuk asli berjenama Wadira ini biarpun masih baru di pasaran namun permintaannya bukan sahaja untuk pasaran sekitar daerah malah telah menjangkau sehingga ke Kuala Lumpur.


    Jelas Nafisah, pihaknya mempunyai rangkaian pemasaran sendiri biarpun perusahaan membuat kopi tumbuk ini tidak berskala besar.


    Bagi Nafisah mutu kopi tumbuk boleh dilihat melalui penghasilan serbuknya yang lebih halus manakala aromanya tetap tidak berubah, sekali gus memukau selera penggemar si hitam manis ini.


    Sementara itu, Pegawai Pemasaran produk Wadira, Saarah Harun menjelaskan, selain pasaran tempatan termasuk kedai runcit dan restoran pihaknya telah mengambil langkah memperluaskan lagi pemasaran kopi tumbuk ke seluruh negara


    Menurut Saarah, sehingga kini kopi tumbuk Wadira telah dijual sehingga ke Kuala Lumpur, Negeri Sembilan dan Johor selain di kawasan utara.


    "Buat masa ini antara 50 hingga 100 kilogram kopi tumbuk mampu dikeluarkan untuk memenuhi bekalan permintaan," jelasnya.


    Katanya, kopi tumbuk keluaran Wadira masih lagi bertatih dengan cara pembungkusan dan pelabelan. Pihaknya masih berada pada tahap promosi bagi meyakinkan pelanggan dan peminat kopi tumbuk.


    Jelasnya, pihaknya turut mengambil kesempatan menyertai ekspo dan pameran dalam mempergiatkan lagi kempen meminum kopi tumbuk.


    Sehubungan itu jelas Saarah, pihaknya yakin produk Wadira ini bakal mencetuskan satu era baru kepada golongan muda meminati kopi.

    Penyelidikan hasilkan kopi klon


    kETUA Pengarah MARDI, Datuk Dr. Abdul Shukor Abd. Rahman tertarik dengan kopi klon baru di Kluang Johor.

    Bagi sebilangan kita, tentu tidak sempurna sarapan pagi tanpa meneguk secawan kopi bagi menceriakan permulaan hari.

    Terdapat pelbagai jenis kopi yang boleh dipilih, daripada kopi hitam, kopi segera dan sebagainya.


    Sebenarnya terdapat tiga jenis kopi yang ditanam di seluruh dunia iaitu Arabica, Liberica dan Robusta.


    Kopi Arabica yang biasa ditanam di kawasan pergunungan bermutu tinggi dan mendapat pasaran yang meluas di serata dunia.


    Manakala Robusta dan Liberica pula biasanya ditanam di kawasan tanah rendah.


    Bagaimanapun, kopi paling mahal di dunia adalah kopi luwak atau kopi musang yang didapati di Indonesia.


    Di negara ini, penyelidikan mengenai klon kopi telah mula dijalankan oleh Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) sejak 1981 dan mula mengeluarkan klon kopi pertama pada 1992.


    Dalam tempoh berkenaan sehingga 2008, MARDI telah berjaya mengeluarkan 12 klon kopi Robusta dan Liberica.


    Pegawai Penyelidik, Pusat Padi dan Tanaman Industri MARDI, Mohd. Anuar Abbas berkata, prestasi kopi klon biasanya lebih baik berbanding dengan kopi biasa.


    “Kopi klon akan mengeluarkan hasil yang lebih tinggi berbanding dengan kopi biasa.


    “Bagi kopi Liberica misalnya, purata hasil kopi biasa adalah 11 -19 tan sehektar berbanding 20 hingga 28 tan sehektar bagi kopi klon,” katanya semasa di temui di pejabatnya baru-baru ini.


    Malah, buah kopi klon adalah lebih besar dan mudah dipetik berbanding buah kopi biasa.


    Manakala pertukaran daripada jenis kopi jambu ke kopi beras biasanya hanya sekitar lapan peratus tetapi dengan kopi klon peratusan dapat ditingkatkan sehingga 10.5 peratus.


    Kopi klon biasanya lebih cepat mengeluarkan hasil dan mengambil masa 19 bulan berbanding 30 bulan.


    Bercerita lebih lanjut mengenai pemilihan klon kopi, Mohd. Anuar berkata, penyelidikan kopi yang bermula pada 1981 menjurus kepada tiga program pemilihan iaitu jangka pendek, jangka sederhana dan program pemilihan baka klon.


    Program jangka pendek bagi menghasilkan baka dengan segera memakan masa 10 tahun.

    Dalam tempoh berkenaan, dua klon baka polihibrid iaitu Robusta MKR1 dan Liberica MKL1 telah diisytiharkan pada 1992.


    Bagi program jangka sederhana, 10 pokok terbaik dari kebun janaplasma kopi MARDI dinilai lanjut daripada segi prestasinya di ladang stesen-stesen penyelidikan MARDI di Gajah Mati, Kedah dan di Kluang, Johor.


    “Selepas sembilan tahun program ini telah menghasilkan tiga klon Liberica MKL2, MKL3, MKL4 dan empat klon Robusta MKR2, MKR3, MKR4 dan MKR5.


    “Tujuh klon berkenaan diisytiharkan pada 1995,” katanya.


    Program pemilihan baka klon pula bermula dengan membuat pilihan pokok kopi seluruh negara dengan maklumat daripada petani dan pemantauan selama dua tahun di tempat asal dan plot uji kaji.


    Bagi Liberica, kata Anuar sebanyak 44 pokok telah dikenal pasti pada tahun 1991 sebagai klon kopi MARDI dan daripada sana tiga pokok dipilih sebagai klon terbaik, iaitu MKL5, MKL6 dan MKL7 selepas 16 tahun dinilai.


    Ciri morfologi bagi buah, daun serta pokok matang bagi tiga klon baru ini dapat dilihat dengan sifat ketara seperti bentuk dan warna buah masak, bentuk daun dan struktur pertumbuhan seperti jarak ruas dahan sekunder pada dahan utama.


    Potensi hasil baka tiga klon baru ini lebih tinggi berbanding dengan klon Liberica sedia ada.


    Hasil kopi jambu bagi MKL5, MKL6 dan MKL7 masing-masing 24.3, 25.1 dan 26.2 tan sehektar.


    “Purata hasil kopi jambu pula sebanyak 25.2 tan sehektar atau 19.4 peratus lebih daripada baka bandingan MKL3 yang digunakan dalam penilaian baka klon kopi Liberica.


    “Biasanya pekebun kecil akan menjual kopi dalam bentuk kopi jambu dan pengilang akan memproses ke bentuk kopi beras,” katanya.


    Kemudian kopi beras akan diproses bagi mendapatkan serbuk kopi seperti yang digunakan di rumah.


    Secara keseluruhan klon kopi baru MKL5, MKL6 dan MKL 7 berupaya mengeluarkan hasil yang lebih baik berbanding klon kopi yang disyorkan sebelum ini.


    Pengeluaran hasil yang lebih tinggi dapat meningkatkan pendapatan dan produktiviti pengusaha atau pekebun kecil.


    Selain itu, saiz buah yang lebih besar juga dijangka dapat memudahkan kerja memetik hasil.


    Petani dan pekebun kecil yang menanam klon ini dijangka dapat meningkatkan hasil tanaman lantas menampung keperluan biji kopi negara terutama industri kopi yang menggunakan kopi Liberica untuk diproses menjadi serbuk kopi dan produk lain.


    Bagaimanapun, kata Anuar, keluasan tanaman kopi semakin berkurang setiap tahun akibat persaingan penggunaan tanah dengan tanaman lain dan penempatan manusia.


    “Selain itu harga pasaran kopi dunia yang tidak menarik terutama Robusta dan Liberica mengurangkan minat petani dan pekebun kecil.


    “Usia petani dan pekebun kecil yang semakin meningkat juga memainkan peranan dalam penanaman kopi,” katanya.


    Buat masa ini, Jabatan Pertanian membantu membekalkan 75,000 anak benih kopi dan 19,000 klon kopi kepada petani dan pekebun kecil di seluruh negara terutama di Johor dan Selangor dan biji benih kopi polihibrid di Sabah.

    Doktor gigi majukan akuakultur



    Industri penternakan ikan yang semakin berkembang bak cendawan tumbuh selepas hujan kadang-kala boleh menyebabkan bekalan berlebihan berbanding permintaan.

    Permintaan ikan yang dijual segar mungkin melebihi pengeluaran dan bakal menyebabkan harga yang tidak stabil.


    Justeru, masih banyak masalah pokok yang menjadi penghalang untuk memacu industri akuakultur, sedangkan potensi amat cerah sebagai sumber ekonomi dan makanan.


    Justeru bagi mengatasi masalah tersebut, seorang penternak muda, Dr. Mohd. Hapizie Ismail telah bertungkus-lumus mewujudkan Persatuan Penternak-Penternak Ikan Bumiputera Malaysia (PPIBM).


    "PPIBM yang ditubuhkan pada 19 November lalu bertujuan menyatupadukan penternak ikan Bumiputera yang menjalankan penternakan ikan.


    "Buat permulaan kami akan menubuhkan pusat pengumpulan ikan bagi Selangor dan Lembah Klang bagi mencapai hasrat kami," katanya semasa ditemui di Agroteknologi Bukit Canggang, Dengkil, Selangor.


    Dr. Hapizie menegaskan, matlamat PPIBM ditubuhkan bagi memperkasakan industri akuakultur negara seterusnya memperkenalkan produk ke pasaran global.


    Doktor gigi kelulusan Universiti Malaya pada 2004 yang kini mengusahakan ternakan ikan sepenuh masa kerana minat yang mendalam dalam bidang akuakultur, juga berharap, persatuan akan dapat membantu penternak Bumiputera memasarkan produk selain menstabilkan harga ikan mengikut pasaran semasa dengan pesaing.


    Bagi membela nasib penternak dan membela penternak baru, persatuan akan membimbing penternak dengan kaedah penternakan moden dan terkini, menyediakan latihan, bimbingan dan nasihat serta menjalankan penyelidikan dan pembangunan (R&D) terutama dalam penyediaan makanan ikan.


    "Persatuan juga akan membantu penternak menyediakan tempat dan lokasi penternakan yang sesuai dan jika perlu membantu mengenai kewangan dan pinjaman.


    "Penternak yang menghadapi bencana akan dibantu menerusi tabung bencana alam, insurans berkelompok, khairat kematian dan bantuan lain yang difikirkan perlu," katanya.


    Mohd. Hapizie berkata, keahlian PPIBM terbuka kepada semua bumiputera seluruh negara menerusi borang keahlian dan setiap permohonan mestilah melalui Ahli Jawatankuasa Tertinggi persatuan.


    Bayaran keahlian sebanyak RM50 dikenakan meliputi kos pengurusan dan peralatan seperti kad keahlian, borang dan surat menyurat.


    "Penternak yang telah menjadi ahli perlu menjelaskan yuran keahlian sebanyak RM120 setahun atau RM10 sebulan.


    "Ahli boleh menjelaskan yuran melalui tiga cara iaitu RM120 sekali gus, RM60 sebanyak dua kali atau RM10 sebulan," katanya.


    Sebagai ahli PPIBM, Mohd. Hapizie berkata, mereka mempunyai banyak kelebihan seperti perlindungan insurans berkelompok dan jika ahli dilanda bencana alam, mereka akan dibantu menerusi tabung bencana manakala ahli yang meninggal dunia akan menerima khairat kematian.


    Bagi jaminan pasaran pula, pihak pengurusan persatuan akan membantu pemasaran produk sama ada di dalam atau luar negara.


    Pihak pengurusan juga akan membantu penternak mengembangkan operasi dengan bantuan kewangan menerusi kerjasama dengan Agro Bank, Mara dan Tabung Ekonomi Kumpulan Usahawan Niaga (Tekun) serta Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani melalui dana khas.


    "Bidang pertanian merupakan salah satu cabang perniagaan yang menguntung. Saya percaya, jika diusahakan dengan tekun dan cara yang betul ia jauh lebih menguntungkan.


    "Atas sebab itu juga saya tidak terkilan meninggalkan kerjaya sebagai doktor gigi untuk mengusahakan ternakan ikan," katanya.


    Dalam pada itu Mohd. Hapizie menambah, PPIBM merancang untuk membina kilang bagi menghasilkan produk hiliran seperti ikan salai, sardin, bebola ikan, serunding, ikan masin dan pekasam.


    Selain itu PPIBM juga merancang membuka kilang makanan ikan bagi membekalkannya kepada semua ahli seluruh negara.


    "Kami merancang untuk membina kilang dalam masa empat bulan lagi di lokasi sama ada Rawang atau Bangi.


    "Bagi perancangan masa panjang, kami ingin membuka Institut Pendidikan Pertanian atau Kolej Pertanian bagi melahirkan penternak ikan yang lebih berpengetahuan," katanya.


    PPIBM juga merancang membuka cawangan pasaran ke peringkat antarabangsa menerusi delegasi perdagangan dan membuka institusi kewangan sendiri.


    Penternak ikan yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai PPIBM boleh menghubungi Saiful Nazli Selamat di 017-2839289 atau e-mel: grandez1@yahoo.com.my atau lawati www.ppibm.wordpress.com

    Ternak ikan pendapatan sampingan


    Saad Abdullah mempunyai banyak kolam ikan di Felda Perasu, Gua Musang, Kelantan.

    PenghijrahannyA ke Felda Perasu, Gua Musang, Kelantan lebih suku abad yang lalu bertujuan menyertai 244 peneroka lain bagi menjayakan tanah rancangan Felda yang baru dibangunkan di jajahan tersebut.

    Ketika itu, apa yang terlintas di fikiran Saad Abdullah, 56, menggunakan kudrat empat kerat untuk mengerjakan tanaman sawit yang masih kecil walaupun terpaksa mengharung selut dan becak hingga ke lutut.


    Walaupun tanpa kemudahan asas termasuk elektrik dan bekalan air bersih, Saad yang berasal dari Kampung Kubang Telaga, Gunong, Bachok tidak berasa janggal kerana keadaan hidup di kampung juga serba kekurangan ketika itu.


    "Pada tahun 1981 apabila membuat keputusan berhijrah ke Felda, saya tidak menoleh ke belakang lagi walaupun kawasannya jauh terperosok ke pedalaman dan berlatar belakang hutan tebal dengan banyak binatang buas di dalamnya.


    "Ditemani adik saya Daud Abdullah, 50, yang turut menjadi peneroka, kami membanting tulang untuk mengusaha kan kebun sawit dan getah seluas 10 ekar seorang," katanya ketika ditemui, baru-baru ini.


    Selepas 28 tahun berbudi dengan tanah, Saad kini memperoleh pendapatan yang baik untuk menampung kehidupan bersama isteri dan sembilan anak namun dia tidak hanya berhenti sebagai peneroka sahaja.


    Lebih 10 tahun lalu, seramai 36 usahawan Industri Kecil dan Sederhana (IKS) telah dilahirkan dari Felda tersebut yang menerokai bidang kemahiran jahitan, bengkel kereta, masakan, membuat pelbagai jenis makanan ringan seperti rempeyek, tanaman limau madu, membuat sarung dan ukiran golok dan keris.


    Berbeza dengan rakan-rakan lain, sejak 12 tahun lepas, Saad mengembangkan minatnya sebagai pengusaha kolam ikan selepas melihat kejayaan mereka mempelbagaikan sumber pendapatan masing-masing.


    Mengambil alih kolam daripada pengusaha terdahulu sejak 12 tahun lepas, daripada lapan kolam kini Saad menambahnya kepada sembilan buah bagi tujuan menternak dan menjual tilapia hitam dan merah, patin, baung, keli, siakap, lee koh dan jelawat.


    Kelebihan kolam ikan yang terletak bersebelahan kaki gunung Rabong ini ialah air kolamnya yang bersih dan jernih sehingga dapat melihat ikan-ikan berenang-renang di dalamnya.


    Saad membuat sendiri saluran paip besi untuk sistem pengaliran air yang bersambung dari satu kolam ke kolam yang lain.


    "Air dari gunung yang mengalir ke bahagian kolam-kolam yang dibina memudahkan proses penukaran air untuk mengelaknya keruh kerana ia turut mempengaruhi rasa ikan," katanya.

    Ekoran hanya air bersih yang mengisi petak-petak kolamnya, ikan dari kolam Saad digemari pelanggan terutama di kalangan mereka yang kurang menggemari bau ikan sungai atau sesetengah orang menggelarnya 'ikan darat.'


    Dakwa penduduk yang pernah merasa ikan dari kolamnya, isi ikan tilapianya lebih manis, tidak berbau tanah atau hanyir.


    Selain menjaga sistem pengairan, Saad hanya memberi makan pelet kepada ikan-ikannya sebanyak 80 kilogram sehari, dengan harga RM44 sekampit atau 20 kilogram.


    Dia bercadang memproses makanan ikan sendiri iaitu hasil campuran dedak dan kacang soya pada masa hadapan menggunakan mesin yang berharga RM15,000.


    Tumpuannya kini lebih kepada kolam ikan bersama dua anak-anaknya kerana sawit dan getah di Felda tersebut sedang mengalami proses tanam semula bermula dua bulan yang lalu.


    Sawit yang telah berusia lebih 25 tahun katanya semakin kurang mengeluarkan hasil malah pokok-pokoknya yang tinggi sehingga 60 kaki menyukarkan kerja-kerja menjolok buah dilakukan.


    Dalam tempoh rehat yang panjang sebelum sawit boleh mengeluarkan hasil tiga tahun lagi, saya berhasrat menambah lima kolam lagi pada waktu yang terdekat ini.


    "Selain mencari sumber pendapatan lain yang sentiasa terbuka luas di Felda ini, saya sendiri gemar makan ikan sungai yang enak dan menyelerakan.


    "Bertambah seronok apabila ikan-ikan yang pada awalnya kecil sebesar jari kelengkeng akhirnya membesar dan menjadi rebutan pelanggan," katanya.


    Saad yang pernah memperoleh hasil jualan ikan sehingga RM300 sehari menambah, ikan yang diternak memerlukan tempoh masa berbeza sebelum sesuai dipasarkan.


    Misalnya keli membesar sekitar empat bulan, manakala tilapia pula memakan masa enam bulan.


    Saad turut menternak kira-kira 200 kelah walaupun memakan masa setahun sebelum dapat dipasarkan namun harganya mencecah RM150 sekilogram.


    Katanya, permintaan ikan sentiasa tinggi dan dia menjualnya secara borong kepada pelanggan tetap atau sesiapa sahaja yang berkunjung.


    Kegigihan Saad mengusahakan kolam ikan walaupun secara sampingan di felda tersebut pernah melayakkan dia menerima anugerah Usahawan Jaya Terbaik Felda Kebangsaan 2004 dan Usahawan Jaya Terbaik Felda peringkat Negeri tahun yang sama.

    Ternak tongsan dalam lombong


    Che Mohd. Azril Che Azmi (kiri) bersama dua orang pekerjanya memegang tongsan yang dipelihara di kawasan lombong di Kampong Sungai Galah, Tanjong Tualang Perak.

    APABILA disebut sahaja Lembah Kinta di Perak, perkara pertama terlintas di kepala ialah aktiviti perlombongan bijih timah yang pernah menjadi sumber ekonomi utama di negeri itu suatu ketika dahulu.

    Meskipun era kegemilangan industri bijih timah sudah berakhir di Lembah Kinta pada tahun 1980-an tetapi kesannya boleh dilihat sampai ke hari ini seperti peninggalan kapal korek dan beratus-ratus bekas lombong.


    Selain dimajukan sebagai pusat rekreasi dan ditebus guna untuk projek pembangunan, bekas lombong juga sesuai digunakan untuk menternak ikan air tawar.


    Industri penternakan ikan air tawar didapati amat menguntungkan kerana ia tidak memerlukan modal dan perbelanjaan tinggi untuk mengusahakannya berbanding ternakan ikan dalam sangkar atau kolam.


    Kelebihan ini diakui oleh Pengarah Kemahang Progresif Sdn. Bhd. (Kemahang Progresif), Che Mohd. Azril Che Azmi, 26, yang memiliki syarikat mengusahakan ternakan ikan air tawar dalam lombong di Kampung Timah dan Kampung Sungai Galah di Tanjung Tualang, Perak.


    Menurut Che Mohd. Azril, menternak ikan dalam lombong lebih menjimatkan kerana tidak perlu mengeluarkan wang untuk menyediakan sangkar, membeli makanan dan mengawal rapi ternakan.


    ''Kita hanya mengeluarkan modal membeli benih ikan dan mengupah pekerja menangkap ikan-ikan yang cukup matang untuk dijual.


    ''Ikan-ikan lombong tidak perlu diberi makan kerana ia mendapat bekalan makanan daripada 'plankton' yang hidup subur dalam air.


    ''Ia juga juga tidak perlu penjagaan rapi kerana habitatnya sesuai dengan air lombong dan tidak mudah dijangkiti penyakit," katanya ketika ditemui di Tanjung Tualang, baru-baru ini.


    Bagi menggalakkan pertumbuhan 'plankton', pengusaha ikan lombong digalakkan menternak itik dalam kawasan yang sama kerana tahi itik berperanan sebagai baja menyuburkan tumbuhan tersebut.


    Che Mohd. Azril memberitahu, itik yang diternak juga menyumbang kepada sumber pendapatan kerana daging haiwan ini turut dieksport ke Singapura.

    Bercerita lanjut tentang ikan lombong, Che Mohd. Azril memberitahu, bidang ternakan ikan air tawar menggunakan teknik tersebut telah diceburi oleh bapanya, Che Azmi Che Mahmood pada tahun 2005.


    Sebelum menceburkan diri dalam dunia pertanian dan penternakan, Che Azmi bekerja sebagai pegawai polis tetapi nekad mengambil keputusan berhenti kerja kerana ingin melibatkan diri sepenuh masa dalam bidang tersebut.


    Pada peringkat awal, Che Azmi hanya menumpukan perhatian dalam bidang tanaman mangga kerana buah-buahan itu mendapat permintaan baik di pasaran.


    ''Selepas lima tahun mengusahakan tanaman mangga, ayah terfikir mahu menternak ikan air tawar kerana sayang melihat bekas lombong yang ada dalam kawasan ladang terbiar begitu sahaja.


    ''Ayah kemudian mengambil kursus ternakan ikan air tawar dengan Jabatan Pertanian dan memberanikan diri menternak ikan di lapan buah lombong di Kampung Timah dan Kampung Sungai Galah membabitkan keluasan 92 hektar," katanya.


    Apabila ladang mangga dan perusahaan menternak ikan semakin maju, Che Azmi bertambah sibuk menguruskan perniagaan lalu mengajak Che Mohd. Azril membantunya.


    Menurut Che Mohd. Azril, beliau baru tamat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) apabila diminta oleh bapanya untuk membantu menguruskan ladang mangga dan ternakan ikan mereka.


    ''Mulanya saya tidak minat tetapi ayah tetap memaksa dengan menghantar saya mengikuti beberapa kursus anjuran Jabatan Perikanan dan Jabatan Pertanian, malah saya juga dihantar ke Indonesia dan Thailand untuk menimba ilmu dalam bidang ternakan ikan serta udang.


    ''Hasil pendedahan melalui kursus tersebut, saya akhirnya 'jatuh cinta' dengan bidang pertanian dan ternakan sehinggalah ke hari ini, malah tidak pernah menyesal mengorbankan usia remaja dengan bekerja dalam bidang tersebut," kata anak sulung daripada tiga beradik ini.


    Selain mengusahakan ladang mangga dan ternakan ikan lombong di Tanjung Tualang, Kemahang Progresif juga dalam perancangan membuka kolam ternakan ikan kelisa emas dan ikan kelah di Gua Musang, Kelantan dalam tempoh terdekat ini.


    Mengenai lombong ternakan ikan di Kampung Timah dan Kampung Sungai Galah, Che Mohd. Azril berkata, terdapat enam spesies ikan diternak di situ tetapi tumpuan diberikan kepada ikan tongsan dan tilapia hitam.


    ''Ikan paling banyak diternak ialah ikan tongsan dan ikan tilapia hitam sebab ikan ini mendapat permintaan tinggi di pasaran terutama Singapura dan Indonesia.


    ''Selain itu, kami juga menternak ikan-ikan lain seperti belida, lampam, kap rumput dan kaloi," katanya. Che Mohd. Azril memberitahu, ikan tongsan yang paling digemari oleh masyarakat Cina dijual pada harga RM2.10 sekilogram manakala ikan tilapia hitam berharga RM1.50 sekilogram.


    Ikan tongsan boleh dijual apabila mencapai berat tiga kilogram (kg) dan ia boleh mencecah berat antara 15 hingga 20 kg selepas 12 bulan diternak menyebabkan proses pemasarannya hanya boleh dilakukan sekali setahun.


    Dalam setahun, Kemahang Progresif mampu mengeluarkan 300,000 tan metrik ikan tongsan dan 180 tan metrik ikan tilapia.


    Ikan tongsan keluaran syarikat itu dikhususkan untuk pasaran tempatan dan Singapura manakala ikan tilapia dieksport ke Indonesia.

    Friday, January 2, 2009

    Pelan Tindakan Bantu Usahawan Bumiputera Hadapi Kemungkinan Kegawatan Ekonomi


    SEREMBAN, 23 Dis (Bernama) -- Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi akan mengemukakan kertas cadangan pelan tindakan membantu usahawan bumiputera menghadapi kemungkinan masalah kegawatan ekonomi kepada Jemaah Menteri tahun depan.

    Timbalan Menteri berkenaan Datuk Saifuddin Abdullah berkata tiga perkara utama yang ditekankan dalam kertas cadangan itu ialah sistem penyampaian, memberikan pengecualian kepada syarat-syarat biasa pinjaman dan latihan. "Dari segi sistem penyampaian, kita mahu pastikan ia mengikut piagam cepat, manakala memberikan pengecualian kepada syarat-syarat biasa pinjaman bermaksud mempermudah penjadualan semula bayaran balik selain memberi peluang kedua membuat pinjaman, " katanya.

    Sekiranya kegawatan ekonomi terjadi, mungkin pekerja diberhentikan kerja dan graduan mengganggur bertambah, maka latihan semula amat diperlukan untuk kumpulan sasar ini, katanya kepada pemberita selepas menutup seminar pembiayaan perniagaan 2008 anjuran Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Negeri Sembilan di sini, Selasa.

    Sehubungan itu, katanya, pada tahun depan kementerian itu akan memulakan program penempatan keusahawanan selama setahun yang menekankan kepada enam bulan teori dan enam bulan latihan praktikal.

    Saifuddin berkata dana latihan perunding produk halal akan dipohon daripada Kementerian Kewangan bagi mulakan program tersebut untuk 100 orang yang tersenarai dengan kerjasama Perbadanan Pembangunan Produk Halal.

    "Kita sedang melihat kemungkinan selepas tempoh setahun itu, sama ada mereka boleh membuat pinjaman cara yang dipermudahkan," katanya.

    Selain itu, katanya pada tahun depan kementeriannya akan menjalankan penyelidikan khusus untuk menilai keberkesanan dana melahirkan usahawan Bumiputera.

    "Penyelidikan kita akan menumpukan kepada tiga perkara, iaitu pemetaan (kedudukan usahawan Bumiputera dalam bidang strategik), indek usahawan Bumiputera dan penanda aras antara usahawan Bumiputera dengan usahawan bukan Bumiputera di dalam negara dan di peringkat antarabangsa, " katanya.

    -- BERNAMA

    Risda Sasar 10,000 Usahawan Pekebun Kecil

    MELAKA, 26 Dis (Bernama) -- Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (Risda) berhasrat melahirkan sebanyak 10,000 usahawan pekebun kecil berdaya maju menjelang tahun 2010, di bawah Pelan Pembangunan Usahawan Pekebun Kecil.


    Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Tan Sri Muhammad Muhd Taib berkata sejak pelan itu diperkenalkan pada 2005 sehingga sekarang, Risda telah melahirkan lebih 3,000 usahawan di kalangan pekebun kecil.


    "Bidang keusahawanan meliputi pembangunan dan pengurusan ladang, pembekalan input pertanian, pemasaran, tapak semaian, ternakan, tanaman dan industri desa," katanya dalam teks ucapannya yang dibacakan Ketua Setiausaha Kementerian Luar Bandar dan Wilayah Datuk Abd Jabar Che Nai, ketika merasmikan Karnival Desaria Risda 2008 di Melaka Mall.


    Muhammad berkata program keusahawanan yang diperkenalkan Risda itu adalah untuk meningkatkan pendapatan keluarga pekebun kecil.


    Beliau berkata mekanisme bagi merangka pelan berkenaan adalah melalui empat program iaitu pembudayaan keusahawanan, tambah nilai produk, pemasaran dan promosi, dan integrasi keusahawanan.


    Katanya Karnival Desaria Risda merupakan antara platform bagi memperluas jaringan perniagaan yang telah bertapak atau bagi usahawan yang baru melangkah ke alam perniagaan.

    -- BERNAMA

    Peneroka Getah Berwawasan Kini Raih Hasil Tembikai

    PADANG BESAR, 30 Dis (Bernama) -- Harga getah yang melambung tinggi kira-kira dua tahun lepas tidak mealpakan tiga peneroka Felda Rimba Mas di sini yang sedar harga komoditi itu mungkin akan menjunam semula.



    Walaupun hasil getah ketika itu menjadikan mereka "orang kaya baru" tetapi mereka tidak mudah lupa diri dan membuat persediaan dengan mengusahakan ladang seluas 100 hektar dengan tanaman tembikai, labu dan cili.



    Md Fadzil Choh, 53, Ariffin Hamid, 50, dan Mat Rawi Shaari, 50, kini boleh berbangga dengan hasil lumayan yang diraih daripada tanaman berkenaan.



    Md Fadzil yang juga pengurus projek itu berkata, setahun lalu mereka mengenal pasti tanah yang baru ditanam semula dengan getah di pinggir Bukit Chabang untuk melaksanakan projek itu dan mengusahakannya selepas mendapat kebenaran pengurusan Felda Rimba Mas.



    Katanya hasil tembikai yang dituai pada 9 Dis lalu adalah sebanyak 1,200 tan metrik dan hasilnya pada musim akan datang dijangka melebihi 1,500 tan metrik.



    "Kami langsung tidak hadapi masalah pemasaran kerana kami telah menandatangani kontrak pemasaran dengan syarikat Chong Leam & Co yang berpejabat di Ipoh, Perak," kata Md Fadzil ketika ditemui di ladang itu hari ini.



    Katanya mereka hanya menyelia 80 pekerja bagi memastikan sistem pengairan dan sistem pembajaan berjalan sempurna manakala urusan pemasaran dan keperluan ladang seperti baja dan bakul plastik disediakan oleh syarikat berkenaan.



    Beliau berkata, tembikai keluaran ladang itu dipasarkan di Johor dan Singapura dengan harga tembikai gred A di ladang ialah 85 sen sekilogram manakala gred B 45 sen sekilogram dan gred C 20 sen sekilogram.


    Kebanyakan tembikai di ladang itu ialah gred A dengan purata berat setiap biji ialah lapan kilogram, katanya.



    Md Fadzil berkata mereka berharap dapat mengusahakan tanaman itu di kawasan lain kerana ladang sedia ada hanya boleh diusahakan sehingga 2010 kerana pokok getah kian membesar.



    Bagi labu, katanya tuaian pertama dijangka awal tahun depan dengan anggaran 200 tan metrik dan setiap kilogram labu berharga 45 sen dan dipasarkan oleh syarikat yang sama.



    Bagaimanapun, bagi cili, ia akan dipasarkan sendiri oleh mereka kerana tidak tersenarai dalam kontrak pemasaran, katanya.



    "Kami akan sentiasa memperolehi hasil kerana selepas musim tuaian tembikai berakhir, kami akan memperolehi pendapatan hasil jualan cili," katanya.



    Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani Perlis, Sabry Ahmad berkata kerajaan negeri bersedia menimbang cadangan para peneroka itu untuk meneroka kawasan baru yang berhampiran.



    "Mereka usahakan secara komersil dan kerajaan bangga dengan mereka.



    Kita akan bincang untuk membenarkan mereka mengusahakan kawasan baru," katanya ketika ditemui hari ini.



    Sabry berkata, projek itu bukan sekadar memberi keuntungan kepada pengusahanya malah memberi peluang pekerjaan kepada anggota keluarga peneroka dan para penduduk sekitar.



    Beliau berharap lebih banyak penduduk Perlis mengusahakan tanaman kontan seperti itu secara komersil kerana ia mendatangkan keuntungan lumayan.



    Sabry memuji langkah bijak para peneroka itu yang tidak hanya mengharapkan kepada pengeluaran getah yang harganya tidak menentu sebaliknya meneroka bidang pertanian yang lain bagi menambah pendapatan.



    Sesuai dengan nama Rimba Mas, para peneroka felda itu telah menemui "emas" di kawasan yang suatu ketika dahulu penuh dengan rimba belantara di pinggir Bukit Chabang melalui projek ladang tembikai, labu dan cili itu.

    -- BERNAMA

    Wawasan FAMA Dalam Melahirkan Usahawan Pertanian

    KUALA LUMPUR, 30 Dis (Bernama) -- Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) mengenalpasti tujuh aktiviti niaga tani yang diharap dapat melatih siswazah menganggur menjadi usahawan industri pertanian yang berjaya.

    Aktiviti berkenaan yang diletakkan di bawah Program Pembangunan Usahawan Siswazah (PPUS) dilancarkan oleh Pengerusi FAMA, Datuk Badaruddin Amiruldin baru-baru ini.

    Timbalan Ketua Pengarah FAMA, Sahbani Saimin berkata, bagi pembangunan, aktiviti ini melibatkan peserta pasar tani, vendor buah-buahan segar, pembekal hasil ladang segar, pengedar barangan makanan yang telah diproses, pembekal hasil ternakan, penyedia khidmat menulis laporan, menterjemah dan menyunting dan sebagai promoter jualan bagi produk yang berasaskan kepada pertanian.

    "PPUS, yang terbuka kepada semua warga Malaysia dari institusi pengajian tempatan dan asing, disedia untuk menawarkan kepada siswazah menganggur peluang untuk mengambil bahagian dalam aktiviti niaga tani terpilih dalam usaha mengurangkan pengangguran dan membangunkan kemahiran keusahawanan", kata Sahbani dalam satu temubual eksklusif bersama Bernama baru-baru ini.

    "Menawarkan peluang kepada usahawan pertanian untuk memasar dan mempromosi produk mereka secara langsung kepada pengguna sentiasa merupakan keutamaan FAMA", jelas Sahbani.

    "Kami menjalankan kursus serta program untuk sesiapa sahaja yang mahu menceburi niaga tani. Lagipun, kini terdapat 1,270 peniaga tani siswazah yang berniaga di pasar-pasar tani seluruh negara. Tetapi kali ini, FAMA mengambil usaha komprehensif yang disasarkan khusus kepada siswazah menganggur", tambah Sahbani.

    PENDAPATAN LUMAYAN

    Pasar-pasar tani menawarkan persekitaran niaga yang unik serta menarik.

    Dikendalikan di kawasan terbuka, ia menawarkan wadah yang mudah bagi pengeluar dan pengguna dan popular di kawasan bandar di mana kuasa membeli lazimnya lebih tinggi.

    Terdapat 298 tapak mingguan bagi pasar tani di seluruh negara, dengan 80 lagi pasar tani baru dijangka dibuka pada 2009.

    Perniagaan pasar tani mencatatkan pulangan berjumlah RM285.75 juta bagi 12,637 peserta dalam tempoh sembilan bulan pertama tahun ini.

    Mengenai perolehan bulanan setiap usahawan itu, 3,791 mencatatkan pendapatan bulanan antara RM1,500 dan RM3,000 sementara 7,582 lagi termasuk usahawan siswazah berpendapatan antara RM3,000 dan RM5,000 sebulan.

    Bagi mereka yang lebih inovatif, menjalankan perniagaan di pasar tani boleh membawa pulangan lumayan seperti yang dibuktikan oleh 1,264 peserta yang berpendapatan lebih daripada RM5,000 sebulan.

    "Pertanian merupakan perniagaan, jadi tiada had sejauh mana seseorang itu boleh maju. Kami berharap dengan sikap yang membina serta komitmen baik selain bantuan dan pendedahan kepada pasaran, sebahagian daripada usahawan tani siswazah ini akan menempuh kejayaan dan akhirnya muncul sebagai pengeksport produk berasaskan pertanian", kata Shahbani.

    PRODUK, KHIDMAT DAN LOKASI

    Di bawah PPUS, FAMA yang menentukan apa, dalam bentuk apa dan di mana produk boleh dijual.

    Para peserta pasar tani mempunyai pilihan 21 produk untuk dijual di 55 lokasi terpilih di seluruh negara, sementara vendor buah-buahan segar mempunyai 15 jenis buah-buahan tempatan untuk dipilih dan dijual di 11 lokasi pasaran di Semenanjung.

    Mereka yang berminat membekalkan hasil ladang yang segar, pusat-pusat perolehan FAMA di 10 lokasi di beberapa negeri di Semenanjung akan menerima 14 jenis sayur-sayuran segar serta komoditi ladang yang lain, yang telah ditimbang, digred dan dibungkus mengikut spesifikasi.

    Para pengedar produk makanan yang telah diproses boleh mengedarkan produk berasaskan pertanian di bawah jenama FAMA - Agromas dan Olemas - di Kshops, Agrobazaars, pasar tani, pasar malam dan pasar harian.

    Pusat-pusat perolehan FAMA itu juga akan menerima daging yang telah digred seperti daging ayam, lembu dan puyuh selain telur dan hasil akuakultur seperti ikan keli, tilapia dan patin dalam kuantiti tertentu setiap bulan.

    Siswazah yang tidak berminat untuk berniaga masih berpeluang menyertai PPUS dengan menawarkan diri bagi kerja menulis dan menterjemah pelbagai laporan mengenai pengeluaran dan penggunaan, prestasi pasaran dan indeks harga, termasuk menulis rencana ad-hoc yang disumber luar oleh FAMA.

    Selain itu, mereka boleh bertindak sebagai promoter jualan bagi produk asas tani pada pameran perdagangan dan konvensyen yang berlangsung hingga dua minggu dan boleh menerima bayaran RM50 sehari.

    LATIHAN

    Latihan merupakan elemen penting dalam pembangunan keusahawanan. Ke arah ini, FAMA akan menjalankan pelbagai kursus induksi pada Disember ini untuk memberi taklimat kepada pemohon mengenai garis panduan dan prosedur program ini.

    Ini akan disusuli oleh program latihan yang komprehensif dalam bidang niaga tani yang menjadi piihan mereka.

    "Kami akan menampilkan usahawan tani yang berjaya untuk menceritakan pengalaman mereka dan membawa pelatih melawat perusahaan niaga tani yang telah berjaya", jelas Shahbani.

    "Kemudian, bagi satu bayaran nominal, FAMA akan membantu mereka mendapatkan segala yang diperlukan, daripada khidmat nasihat percuma hinggalah untuk memulakan perniagaan", kata Shahbani.

    "Apa yang kami minta ialah perhatian dan komitmen mereka yang tidak berbelah bahagi untuk menjayakan program itu", tambah Shahbani.

    FAMA telah melakukan segala yang boleh bagi membantu siswazah yang menganggur dan selebihnya mereka perlu tampil dan merebut peluang ini.

    Bagaimanapun, mereka nampaknya tidak begitu berminat. Sehingga hari ini, hanya 21 siswazah telah mengemukakan permohonan mereka untuk menyertai program ini.

    "Mungkin kebanyakan daripada siswazah masih memilih pendapatan bulanan yang tetap dan kerja di pejabat", ulas Shahbani.

    "Bagaimanapun, FAMA akan melatih mereka yang telah memohon supaya dapat membuka mata rakan-rakan mereka apabila perniagaan mereka berjaya", tambah Shahbani.

    Nampaknya masih ramai siswazah masih mahu mengelakkan kerja-kerja yang mengotorkan tangan dengan ramai yang tidak mahu bekerja dalam bidang yang tidak disukai mereka.

    Bagaimanapun, sekarang ini ijazah tidak lagi menjanjikan pekerjaan. Para siswazah perlu menerima realiti bahawa peluang pekerjaan bagi mereka tidak lagi terjamin selepas menamatkan penggajian.

    Sekarang, mereka perlu keluar mewujudkan peluang pekerjaan mereka sendiri.

    -- BERNAMA